PDA

Bekijk de volledige versie : 10.000 hectare zonevreemd bos


Barst
4th August 2009, 16:15
10.000 hectare zonevreemd bos


BRUSSEL - Elke maand wordt in Vlaanderen één Lappersfortbos ter grootte van 18 hectare gekapt, dat is één voetbalveld per dag. Dat kan omdat het om zonevreemde bossen gaat, die bijvoorbeeld in industrie- of woongebied liggen. In totaal telt Vlaanderen ongeveer 10.000 hectare zonevreemde bossen.


Het dossier van de 'bossen zonder papieren' sleept al jaren aan. Maar een passage in het nieuwe Vlaams regeerakkoord stemt de 'Lappersforters' hoopvol. Die luidt: 'We zorgen voor meer toegankelijke stadsrandbossen en stimuleren kwalitatief hoogstaande groene ruimte in de stad, speelbossen en natuur- en bosgebieden, waarbij er steeds aandacht is voor toegankelijkheid. (...) We maken ook werk van het in kaart brengen van de zonevreemde bebossing en herbestemmen de bossen waar dat nuttig en mogelijk is.'

Het is net die laatste zin die de Lappersforters heeft overgehaald om samen met GDF Suez naar de Vlaamse overheid te stappen en een herbestemming van het Lappersfortbos te vragen, in ruil voor een ander industrieterrein.

In Vlaanderen zijn er namelijk heel veel braakliggende industrieterreinen of 'brownfields'. Alleen zijn die zwaar vervuild en moeten ze eerst worden gesaneerd. Als de overheid de kosten daarvoor op zich moet nemen, is dat een dure operatie. Ook de aankoop en het onderhoud van het 'geregulariseerde' bos kost de overheid geld.

Groene Gordel Front en GDF Suez hebben de nieuwe Vlaamse minister van Natuur en Leefmilieu, Joke Schauvliege (CD&V), uitgenodigd om eind augustus het Lappersfortbos te bezoeken. In september stappen ze samen naar het kabinet van minister van Ruimtelijke Ordening, Philippe Muyters (N-VA).


DS, 04-08-2009 (yd)