PDA

Bekijk de volledige versie : 'We mogen zelfs geen goeiendag zeggen'


Barst
27th July 2009, 03:52
'We mogen zelfs geen goeiendag zeggen'

Het Brusselse stadsbestuur heeft veertien restaurants in de buurt van de Beenhouwersstraat een tijdelijk terrasverbod opgelegd omdat ze klanten probeerden binnen te lokken. Dat is verboden. Maar in de praktijk houdt bijna niemand zich aan het verbod.


Bonjour, goeiendag, hello, buenos dias. Wie in Brussel door de Beenhouwersstraat wandelt, moet zijn best doen de vele uitnodigingen af te slaan. Nochtans zijn die ronselpraktijken in 'slands bekendste restaurantbuurt ten strengste verboden. Het stadsbestuur heeft in 2006 straffen ingesteld voor horecazaken die toeristen proberen binnen te lokken. Het ging er voordien in de Rue des Bouchers te agressief aan toe. Toeristen voelden zich er niet meer goed.

Sindsdien zijn er enkele tientallen processen-verbaal opgesteld. Afgelopen donderdag was het weer prijs. Veertien restaurants werden op ronselen betrapt en moeten als straf tijdelijk hun terras opdoeken. Wie al voor derde keer tegen de lamp loopt, moet tafels en stoelen tussen augustus en oktober twee maanden binnenzetten. Anderen hebben twee weken terrasverbod gekregen.

Ondanks die strenge straffen had gisteren ongeveer elk restaurant in de buurt zijn ronselaars voor de deur staan. Eén kelner krijgt zelfs applaus van zijn collega's/concurrenten wanneer hij na lang aandringen een groep van vier personen binnenloodst.

'Ach, we weten wel dat er regels zijn', zegt de kelner van Le Mouton d'Or. 'Maar het is zoals met de verkeersregels. Af en toe rijd je op de snelweg ook wat meer dan 120 kilometer per uur. Het zijn de risico's van het vak. We kunnen niet anders. De zaak moet draaien.'

De regels zijn ook te streng, vindt hij. Zijn collega van La Bergerie treedt hem bij: 'We mogen tegen de passanten zelfs geen goeiendag zeggen. We worden verplicht onbeleefd te zijn. Mensen die voor het restaurant staan, zou ik niet mogen aanspreken. Wat moeten zij niet denken? Zijvoelen zich niet op hun gemak en gaan naar een ander restaurant.'

Dus gaat iedereen maar door met het aanprijzen van de veel te goedkope menu's aan naïeve toeristen. 'Het hoort bij de sfeer van de buurt', oordeelt de man van La Bergerie. 'Enkele maanden geleden hebben ook wij ons terras een week moeten dichtdoen. Controleurs vonden dat we aan het ronselen waren. Maar wij zijn toch niet agressief? We sleuren de mensen toch niet naar binnen?'

Eén oplossing na een dergelijke straf is de vennootschap achter het restaurant laten ophouden te bestaan en een nieuwe maken. Dan zijn de administratieve sancties van het stadsbestuur niet meer van toepassing. Een frequent toegepaste methode.

Een andere mogelijkheid is uitkijken voor de controleurs. 'Maar dat is niet gemakkelijk', zegt de kelner van Le Mouton d'Or. 'De controleurs wisselen elkaar voortdurend af, waardoor we ze niet zien aankomen.'

Het stoort de kelner vooral dat het stadsbestuur voortdurend klaagt, maar niks voor de buurt doet. 'Hebt u al gezien hoe de straatstenen erbij liggen?' De smalle straat ligt er inderdaad oneffen en verwaarloosd bij. 'Alleen wanneer de tv hen interviewt, zien we hier politici.'

In het lager gelegen, rustiger gedeelte van de Beenhouwersstraat hopen ze vooral dat de 'foefelaars' eruit gaan. 'Nu krijgen toeristen in hun hotel meestal de raad om deze buurt te vermijden', zegt Ruthy Ackenine, uitbaatster van La Luna di Venezia. 'Dat komt vooral door de Tunesische restauranthouders die helemaal niet in kwaliteit zijn geïnteresseerd. Mochten die eruit gaan, kunnen we de buurt misschien weer in haar glorie herstellen.'


Blog DS, 27-07-2009 (Pieter Lesaffer)