PDA

Bekijk de volledige versie : Beter systeem, slimme minister


Barst
25th July 2009, 14:20
BETER SYSTEEM, SLIMME MINISTER


Een slimme minister van Justitie had geweten dat er budget was om de Brugse gevangenis beter te beveiligen, vindt RENAAT LANDUYT. En een handiger beheer van de gevangenisgebouwen zou het die minister een stuk gemakkelijker maken.


Er is de afgelopen jaren geen nieuw vredegerecht geopend of minister Reynders (MR) was aanwezig. Logisch, want de minister van Financiën is ook de voogdijminister van de Regie der Gebouwen. Een plaat met zijn naam hangt bij de ingang van elk gerechtsgebouw en elke gevangenis die hij opent. Alleen bij problemen met gevangenissen zie je hem niet. Toch is hij de belangrijkste minister als het over bouw en herstelling van gebouwen gaat. Als het over nieuwe (en oude) gevangenissen gaat, is het naar de minister van Financiën dat men moet kijken. En dat doen we te weinig.

De enige die wel naar de minister van Financiën kijkt - als het tegenvalt - is de minister van Justitie. De fout van de minister van Justitie is echter dat hij niet eerder naar de minister van Financiën kijkt. Dat we meer dan een jaar na de vorige helikopterontsnapping vaststellen dat een beslissing om daar iets aan te doen, niet is uitgevoerd, is hiervan een pijnlijk voorbeeld.

Extra pijnlijk is dat de huidige minister van Justitie niet eens wist dat er een budget van 3 miljoen euro klaar stond voor beveiligingswerken in de gevangenissen met langgestraften. Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) had een dag nodig om te ontdekken dat er wel geld was voor de nodige netten, kabels of palen. Eerst verklaarde hij dat er geen geld was om overal netten te plaatsen. De volgende middag belooft hij alsnog de geplande beslissingen versneld uit te voeren.

Toegegeven, het gebouwenbudget staat niet zo maar in de begroting van Justitie, je moet het weten te vinden. Maar dat kan enkel een excuus zijn voor een kersvers minister van Justitie, en dat is De Clerck niet. Zodra je weet dat het budget er is, moet je snel zijn, want ook andere ministers kunnen er aanspraak op maken. De minister van Financiën en zijn Regie der Gebouwen kunnen een aanvraag bovendien vertragen, bijvoorbeeld door te discussiëren over de aard van de werkzaamheden.

Hier heeft men een discussie gevoerd over de kwaliteit van de netten en kabels en heeft men argumenten aangevoerd om het goedkoper systeem van 'storende' palen te verwerpen. Kortom: men heeft vooral geen beslissing genomen. Zonder nieuwe helikopterontsnapping zou men dit budget wel voor iets anders hebben gebruikt. Zo werd de keuken in Brugge zo een paar jaar geleden vernieuwd door daar budget voor nieuwe cellen voor aan te wenden.

Daarom raad ik minister van Justitie De Clerck aan om zijn bouwplannen om te keren. Ergens achter aan zijn lijstje staat dat tegen 2016 naast de bestaande gevangenis van Merksplas een nieuwe gevangenis zal worden gebouwd. Daar is inderdaad grond beschikbaar, in eigendom van de overheid en bouwrijp. Op andere plaatsen waar gevangenissen moeten komen, is dat niet het geval. Als de minister nu beslist om daar eerst te bouwen, kan hij onmiddellijk een beroep doen op het budget, waarvan de minister van Financiën bij hoog en bij laag beweert dat het nu al beschikbaar is. Zelf heb ik twee jaar geleden minister Vandeurzen (CD&V) gewaarschuwd dat het budget er nog niet is. De minister van Financiën houdt immers rekening met een vertraging van de andere bouwplannen tot minstens 2011. In Merksplas zou er geen vertraging zijn, waardoor de Regie het budget direct zou moeten vrijmaken.

Tweede les: werken met een Regie der Gebouwen die verantwoordelijk is voor alle gebouwen van de overheid is niet meer efficiënt. Het beheer van gebouwen is simpelweg te centraal georganiseerd om nog efficiënt te zijn. Vooraleer de administratieve molen in werking is gesteld om herstelwerken door te voeren, is er al heel wat verf afgebladderd. Ook met de stelling 'geen onderhoud zonder vrije cellen' wordt heel veel werk uitgesteld.

Wil men echt werk maken van meer en betere cellen, dan is het nodig dat alle leiding in één hand komt. De regering kan daarvoor een gevangenisagentschap oprichten, dat instaat voor beheer van de gebouwen, het personeel en de plaatsing van gevangenen. Een agentschap waarmee een beheersovereenkomst wordt afgesloten. Maar zelfs dat agentschap moet kunnen steunen op een minister die het eigen budget kent, verdedigt en aanwendt.

Renaat Landuyt (SP.A) is kamerlid en voormalig minister van Justitie.


DS, 25-07-2009