PDA

Bekijk de volledige versie : Vlaming negatief over voorwaardelijke invrijheidstelling


Barst
24th July 2009, 18:27
Vlaming negatief over voorwaardelijke invrijheidstelling


Twee Vlamingen op drie staan negatief ten opzichte van het toekennen van voorwaardelijke invrijheidstelling (VI) aan gedetineerden. De helft is van oordeel dat recidivisten en gewelddadige misdadigers er totaal geen recht op hebben. Dat blijkt uit de eindverhandeling van Elke Golvers aan de K.U.Leuven.


De gemiddelde Vlaming wil een verstrenging van de huidige regeling. Zo willen ze een VI bij een eerste veroordeling pas na twee derde van de straf terwijl dat nu na een derde van de straf mogelijk is. Voor recidive en levenslange straffen is dat respectievelijk pas na 90 procent en na twee derde twee derde van de straf.

De bezorgdheid over het toekennen van VI is het grootst na een veroordeling voor pedofiele handelingen, verkrachting en moord, het minst voor fraude, onopzettelijke doodslag en diefstal. Ook het aantal gevallen waarin de VI ingetrokken wordt, dient uitgebreid te worden. Dat moet kunnen bij stalking van het slachtoffer, overtreden van een voorwaarde, geen verplichte hulpverlening, geen schadevergoeding betalen, contact hebben met het slachtoffer en het gebruik van harddrugs.


Blog HLN, 24/07/09 (belga/bdr)