PDA

Bekijk de volledige versie : Belgische watervoetafdruk dubbel zo groot als gemiddeld


Barst
23rd July 2009, 19:39
Belgische watervoetafdruk dubbel zo groot als gemiddeld


BRUSSEL - De watervoetafdruk van een gemiddelde Belg bedraagt ongeveer 2.700 kubieke meter per jaar. Dat is meer dan dubbel zoveel als het wereldgemiddelde van zowat 1.300 m3 per persoon per jaar, zo meldt Netwerk Bewust Verbruiken donderdag op basis van een studie van de milieuorganisaties WWF en Ecolife.


De watervoetafdruk van een persoon is de som van het directe en indirecte verbruikte water van alle geconsumeerde producten. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de hoeveelheid water die gebruikt wordt om een product tot stand te brengen. Zo wordt voor een kopje koffie niet alleen de inhoud van 20 centiliter water meegerekend, maar ook de 140 liter water die nodig was om de koffiebonen te telen.

'Als we kijken naar de hoeveelheid hernieuwbaar, beschikbaar zoetwater (dus geen zout zeewater, vervuild water en polair ijswater), en we vrijwaren een deel hiervan voor het goed functioneren van ecosystemen, dan beschikt een mens slechts over 2.500 kubieke meter per jaar. Een Belg verbruikt dus meer water dan het ’eerlijke wateraandeel’.

De top tien van de belangrijkste producten in de watervoetafdruk bestaat uit: graan, katoen, sojabonen, koffie, melk, oliepalmvruchten, suikerriet, zonnebloem, rundvlees en gevogelte.

Bijna 20 procent van de watervoetafdruk komt van de veeteelt. 'Zo heeft een kilo rundvlees een watervoetafdruk van 16.000 liter, terwijl eiwitrijke vleesvervangers zoals sojabonen of peulvruchten een voetafdruk van respectievelijk 1.800 en 400 liter per kilo hebben', luidt het nog.


Blog DS, 23-07-2009