PDA

Bekijk de volledige versie : Europa vreest tekort leraars


Barst
20th July 2009, 14:59
Europa vreest tekort leraars


BRUSSEL - Vlaamse kinderen gaan almaar vroeger naar het kleuteronderwijs en blijven langer in het hoger onderwijs hangen. Europa is tevreden, maar vreest voor een groeiend tekort aan leerkrachten.


Ons land gooit hoge ogen in een vergelijking van de Europese onderwijssystemen. We kennen een hoge deelname aan het basisonderwijs en hoger onderwijs, een laag afwezigheidsgraad in het secundair onderwijs en een goede verdeling tussen mannen en vrouwen.

Dat blijkt allemaal uit het jongste onderzoek van de Europese Commissie over het onderwijs in 31 Europese landen, dat gisteren is voorgesteld. De studie wijst ook op het groot aantal leraars dat de komende jaren met pensioen gaat (zie inzet).

In de groep 3- tot 19-jarigen volgt meer dan 90 procent onderwijs in Europa. Dat is een hoog gemiddelde, maar in België ligt dat nog hoger: boven de 95 procent. Samen met Frankrijk en Estland voert ons land daarmee de Europese ranglijst aan.

Na de leeftijd van negentien jaar zakt het aantal studenten in het hoger onderwijs sterk, tot gemiddeld 65 procent. Opnieuw schiet België er - samen met de noordelijke Europese landen - in positieve zin uit: boven de 70 procent. Na de leeftijd van 24 jaar volgt nog 15 procent van de jongvolwassenen hogere studies.

Bij de instroom in het onderwijs laat zich dezelfde evolutie zien. In 2006 gingen bijna alle 4-jarige kinderen in België naar het kleuteronderwijs, dat kosteloos is. Die hoge deelname van kleuters aan het basisonderwijs is een algemeen fenomeen in Europa, net als het stijgend aantal studenten in het hoger onderwijs.

Een derde van alle 20- tot 22-jarigen volgt lessen in het hoger onderwijs. Sinds 1998 is het aantal studenten in de 31 Europese landen gestegen tot 18 miljoen, dat is een stijging met een vierde. Dit aantal moet van de Europese Commissie nog naar omhoog.

Ook de periode dat kinderen in het onderwijs doorbrengen, kent een verlenging. In België bedraagt het aantal onderwijsjaren gemiddeld veertien jaar, vanaf de leeftijd van 5 tot 19 jaar.

De verwachte onderwijsduur is het hoogst in Finland, met meer dan 20 jaar. Negatieve uitschieter is Turkije met 13 jaar.

In de meeste Europese landen blijven vrouwelijke studenten langer in het onderwijs hangen dan de mannen. Dat is niet anders in België waar het aantal meisjes in het hoger onderwijs tien procentpunten hoger ligt dan het aantal jongens.

De jaarlijkse kostprijs per student verschilt sterk van land tot land. Het Europese gemiddelde ligt op 5.748 euro. In de landen van Oost-Europa besteedt de overheid minder dan 4.000 euro per jaar aan een scholier of student - 1.467 euro in Roemenië en 3.278 euro in Polen.

Met 7.000 tot 8.000 euro zit ons land in de middengroep (samen met Spanje, Nederland, Zweden en Liechtenstein).

In de derde groep gaat meer dan 8.000 euro naar een student. Het gaat om Denemarken, IJsland en Noorwegen. Absolute uitschieter is Luxemburg dat 14.000 euro voor de studies van elke student uitgeeft.

'Key data on education in Euro's', 2009 (voor de 27 EU-landen, plus IJsland, Lichtenstein, Noorwegen en Turkije)

http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice


Blog DS, 20-07-2009 (Filip Verhoest)

Jolien Willems
20th July 2009, 21:28
Voor ons is dit een positief gegeven :)
Des te meer leerlingen er naar school gaan, des te meer leerkrachten er nodig zullen zijn, en des te meer wij kans hebben op een job :)

Ik schrok enkel wel van de cijfergevens dat er 10% meer vrouwen hoger onderwijs volgt dan jongens, ik had net het tegenovergestelde verwacht...