PDA

Bekijk de volledige versie : FDF wordt slimmer


Barst
11th July 2009, 02:39
FDF wordt slimmer


De reactie van de partij en haar voorzitter, Olivier Maingain, op het Vlaams regeerakkoord en de aanvullende kindertoeslag, verrast. Ze gaat radicaal in tegen die van de andere Franstalige partijen. Die menen dat Vlaanderen de sociale zekerheid ondergraaft door een aanvullende kindertoeslag en een Vlaamse hospitalisatieverzekering uit te bouwen.


Het FDF vindt dat ook wel, maar kiest voor een ander antwoord dan goedkope verontwaardiging. Het FDF vindt dat 'de Franstalige partijen niet moeten jammeren', maar samen moeten werken aan 'een sterk antwoord' hierop. 'De Franse Gemeenschap moet maar een eigen zorgverzekering uitbouwen. En als het niet lukt de Vlaamse kinderbijslag af te blokken, moeten de Franstaligen zelf iets gelijkaardigs opbouwen.'

Dat is inderdaad wat anders dan het gejammer 'dat het toch wel erg is' dat een Franstalig kindje minder krijgt dan een Vlaams. Alsof de Franse Gemeenschap niet zelf kan beslissen een eigen stelsel van kindertoeslagen of schooltoelagen in te voeren. Zoals ze tien jaar lang al had kunnen beslissen een eigen zorgverzekering uit te bouwen, in plaats van al die tijd pogingen te doen om de Vlaamse zorgverzekering te blokkeren.

De Franstalige media deden rustig mee met het gejammer. Ze zetten twee Belgische kindjes naast elkaar en dat ene kreeg minder kindertoeslag dan het andere, ocharme.

Dat deden ze niet bij andere beslissingen, bijvoorbeeld toen de Franse Gemeenschap weigerde haar 12-jarige meisjes te vaccineren tegen baarmoederhalskanker terwijl de Vlaamse regering dat wel deed. Toen werden geen meisjes naast elkaar gezet en werd geen ocharme geroepen.


Blog DS, 11-07-2009 (Guy Tegenbos)