PDA

Bekijk de volledige versie : Peeters II doet het met slechts 9 ministers


Barst
10th July 2009, 01:26
Peeters II doet het met slechts 9 ministers


Vlaams minister-president Kris Peeters heeft zopas van het Vlaamse regeerakkoord met als titel 'Een daadkrachtig Vlaanderen in beslissende tijden' voorgesteld. De nieuwe Vlaamse regering zal 9 ministers tellen.


Het ontwerp van regeerakkoord kreeg als titel 'Een daadkrachtig Vlaanderen in beslissende tijden' mee. De economische groei bedraagt dit jaar -3,8 procent, haalde Peeters aan. Tegelijk klimt de werkloosheid volgend jaar naar 10,5 procent. Dat is het zwaarste getal sinds 1980, aldus Peeters. 'Dat zijn veel zorgwekkende elementen, die een daadkrachtig beleid vragen.'

Vlaanderen bevindt zich op een kantelmoment, vervolgde de formateur. 'In volle crisis moeten de juiste beslissingen worden genomen op economisch vlak, maar ook op sociaal en ecologisch vlak.'

De Vlaamse regering wil al in 2011 een begrotingsevenwicht halen, rekening houdend met de nog slechtere prognoses van het Planbureau. Het tekort van 1 miljard euro dit jaar zou in 2010 naar 500 miljoen teruggebracht worden. Vanaf 2011 zou er dan geen tekort opgetekend worden, maar ook geen overschot.


Jobkorting

Blikvanger is onder meer dat de jobkorting selectief zal worden toegepast. Maar 600.000 Vlamingen zullen in de toekomst een jobkorting van 125 euro krijgen. Voor de anderen valt dit voordeel weg.

De partijen moeten het akkoord nu goedkeuren. Begin volgende week zal nieuwe regering de eed afleggen. Die zal dan het vertrouwen aan het nieuwe Vlaamse parlement vragen.


Ministerposten

De Vlaamse regering wil 'de tering naar de nering zetten', vervolgde Peeters. Daarom zal de nieuwe regering maar negen ministers tellen. Wie de posten zullen invullen en hoe de bevoegdheden worden verdeeld, zal pas na de goedkeuring van het regeerakkoord door de coalitiepartijen bekendgemaakt worden. Er wordt in ieder geval een Vlaamse Brusselaar minister, zoals wettelijk voorzien is.

Ook in de kabinetten wordt gesnoeid. In de vorige regeerperiode kon elk kabinet rekenen op 490 medewerkers. Dit aantal wordt in de nieuwe legislatuur teruggebracht tot 288 kabinetsleden. Zo wil de Vlaamse regering een voorbeeld geven aan de administratie.

Over zijn eigen positie was Peeters duidelijk; 'De volgende vijf jaar blijf ik minister-president.'


Strijd

Dat de voorstelling later dan voorzien begon, had volgens sommige bronnen te maken met de SP.A die probeerde een vierde ministerspost in de wacht te slepen. Niet alleen zou door een extra minister het verschil kunnen worden gemaakt met de N-VA, voorzitster Caroline Gennez wilde zo ook haar interne personeelproblemen oplossen.
Het blijft intussen gissen naar de toekomst van Frank Vandenbroucke. Volgens socialistische bronnen heeft die het tijdens de onderhandelingen erg bont gemaakt, zodanig zelfs dat hij bij momenten zijn eigen partijgenoten tegensprak en de vergadering moest worden geschorst.


Blog DS, 09-07-2009

Barst
10th July 2009, 06:04
Etterbuil rond Vandenbroucke dreigt los te barsten bij SP.A


BRUSSEL - Frank Vandenbroucke werkte zich in een onmogelijke positie ten opzichte van Caroline Gennez.


'On-waar-schijnlijk. Hoe hij haar permanent ondermijnde en vernederde. Het enige wat wij konden doen, was gegeneerd naar het plafond staren.' 'Het is meermaals gebeurd dat hij een deelakkoord dat zij had goedgekeurd doodleuk opnieuw ter discussie stelde.' Een na een uitten CD&V- en N-VA-onderhandelaars hun verwondering over de meer dan gespannen verhouding tussen Frank Vandenbroucke en SP.A-voorzitter Caroline Gennez.

Als aftredend vice-minister-president en kopman bij de verkiezingen wilde Vandenbroucke nadrukkelijk zijn zegje doen in de onderhandelingen. 'Alleen ging hij daarin zo ver dat hij de facto de delegatieleiding van Gennez betwistte met zijn gedrag', stelt een hoge bron bij SP.A. 'Hij kan het manifest niet hebben dat Caroline nu zonder betwisting de nummer één is.'

Zo pookte Vandenbroucke formateur Kris Peeters (CD&V) vanaf dag één op om zelf zoveel mogelijk te communiceren, kwestie van Gennez geen ruimte te laten voor de camera's.

Maar Gennez handhaafde zich wonderwel en vond al snel N-VA-voorzitter Bart De Wever. 'Beiden houden niet van het “spelletjes spelen,, iets wat de generatie van Vandenbroucke zo gewoon is. De één-tweetjes en toneeltjes die Vandenbroucke opzette, ergerden de dertigers zodanig, dat ze hem gaandeweg steeds meer uit de echte gesprekken hielden. Ook Peeters ging mee in die tactiek,' stelt een ex-SP.A-minister.

Op een gegeven ogenblik was Vandenbroucke niet meer aanwezig tijdens de financiële besprekingen, met als excuus dat enkel de delegatieleiders zouden praten. 'In werkelijkheid zat iedereen rond de tafel, behalve hijzelf. 'Het ging eindelijk vooruit,' zegt een onderhandelaar.

Volgens verschillende bronnen kwam het daarop tot serieuze aanvaringen tussen Gennez en Vandenbroucke. Die laatste deinsde er niet voor terug om tijdens plenaire sessies zijn ongenoegen te laten blijken. Woensdagnacht vroeg Vandenbroucke doodleuk een pauze van de vergadering: 'Ik vraag de schorsing. Mijn delegatie moet mij eerst eens uitleggen wat dit akkoord nu eigenlijk inhoudt.'

Het gevolg was dat bij de cruciale eindsprint donderdagavond de delegatieleiders het liefst voortdeden zonder Vandenbroucke, op het kabinet van Peeters aan het Martelaarsplein. De SP.A'er zelf kwam al rond vijf uur opdagen in het Errerahuis, waar uiteindelijk iedereen zou samenkomen. Enkel Danny Pieters (N-VA) was daar, maar die kreeg snel het bericht dat hij niet hoefde te blijven. Vandenbroucke bleef koppig zitten, ook al had Gennez hem laten weten dat wachten niet nodig was. 'Uren bleef hij zitten, enkel om ons te kunnen gijzelen met een zoveelste stroom aanmerkingen.'

De wrijving tussen Gennez en Vandenbroucke is niet nieuw. In 2008 eiste hij op het partijbureau garanties dat de SP.A mee zou praten over het communautaire. Gennez vond dat niet vanzelfsprekend, de SP.A zat federaal immers in de oppositie en moest daar niet zo nodig de vingers aan branden. Vandenbroucke dreigde daarop openlijk met ontslag, Gennez stelde ijskoud dat hij dat dan maar moest nemen.

Begin dit jaar was het opnieuw raak. De partij wilde Vandenbroucke graag uitspelen als Europees lijsttrekker. Die weigerde vlakaf. Kathleen Van Brempt moest zich slachtofferen. Tussen Guy Verhofstadt en Jean-Luc Dehaene raakte ze verpletterd.

Als voorzitter is Gennez' machtsbasis steviger dan ooit: de verkiezingen overleefd, en vooral een relatief 'rood' akkoord bereikt. Als ze werk wil maken van een nieuwe generatie, lijkt het moment rijp voor een wissel. Weinigen zullen het haar na de afgelopen weken kwalijk nemen.


Blog DS, 10-07-2009 (Wouter Verschelden)