PDA

Bekijk de volledige versie : De Coster schreef vals opiniestuk


Barst
22nd June 2009, 23:56
De Coster schreef vals opiniestuk


BRUSSEL - Schrijfster Saskia De Coster riskeert vervolging omdat zij een valse naam gebruikte in een opiniestuk.


Op 18 september 2008 publiceerde De Standaard een opiniestuk van de voorzitter van de Boerenbond, Piet Vanthemsche, waarin hij de consumptie en productie van vlees verdedigde. Twee dagen later verscheen er in dezelfde krant een lezersbrief waarin Vanthemsche eens goed de mantel werd uitgeveegd. Het stuk was ondertekend met de naam Noël Devisch, de voorganger van Vanthemsche bij de Boerenbond.

Heel snel bleek dat Noël Devisch nooit een reactie op het opiniestuk van Vanthemsche heeft geschreven. De Boerenbond reageerde verontwaardigd en De Standaard sloot zich aan bij dit protest. Voorzitter Piet Vanthemsche diende klacht in bij het Brusselse parket.

Het onderzoek bracht aan het licht dat de bewuste brief bij wijze van 'grap' via e-mail was verstuurd door Saskia De Coster. 'Van zodra we hiervan op de hoogte waren, heb ik meteen de samenwerking met de schrijfster stopgezet', stelt algemeen hoofdredacteur Peter Vandermeersch. De Coster schreef een maandelijkse column voor De Standaard.

Het Brusselse parket zal dinsdag aan de raadkamer vragen om De Coster door te verwijzen naar de correctionele rechtbank. Als dat gebeurt, riskeert ze een gevangenisstraf van acht dagen tot drie maanden en een geldboete die kan oplopen tot 1.650 euro.

Het parket meldde dat De Coster een medewerkster is van Groen, maar de partij spreekt dat tegen. Wel zou ze gebruik gemaakt hebben van de computer van haar vriendin, de Groen-woordvoerster Inge Jooris. De partij distantieert zich van de lezersbrief.


Blog DS, 22-06-2009