Inloggen

Bekijk de volledige versie : N-VA dwingt CD&V te kiezen


Barst
20th June 2009, 02:11
N-VA dwingt CD&V te kiezen


BRUSSEL - N-VA-voorzitter Bart De Wever en SP.A-voorzitster Caroline Gennez knappen voor CD&V het vuile werk op en dwingen de partij dan een keuze te maken.


'Dit is niks ongewoons. We moeten nog de laatste zaken uitklaren. En misschien kom ik hier gewoon graag.' N-VA-voorzitter Bart De Wever klinkt wat kort aangebonden als hij vrijdagmiddag opnieuw op het bordes van het Errerahuis verschijnt voor een onderhoud met informateur Kris Peeters (CD&V).

Maar de tweede ronde van De Wever bij de Vlaamse informateur is niet zomaar onschuldig het verhelderen van enkele details. Op het spel staat de samenstelling van de nieuwe Vlaamse coalitie.

Een eerste poging om Open VLD eraf te rijden, is woensdag mislukt. Partijvoorzitter Guy Verhofstadt wou niet in de voor hem gespannen val trappen door de onderhandelingsnota af te wijzen omdat ze niet liberaal genoeg was. Hij was bereid fluks enkele scherpe bochten te nemen om er liberale klemtonen in te ontwaren.

En dus wordt twee dagen later een tweede, wat minder fijnzinnige en verhulde poging gewaagd om de liberalen eraf te rijden. Het scenario daarvan was CD&V donderdagavond al duidelijk, maar het zal vrijdag toch nog vijf lange uren duren alvorens het doek valt. In die tijd komen niet alleen Bart De Wever, maar ook SP.A-voorzitster Caroline Gennez en CD&V-voorzitster Marianne Thyssen over de vloer.

Geen Open VLD-voorzitter Guy Verhofstadt dus. Dat kan ook moeilijk, want Verhofstadt zit in Parijs voor overleg met Romano Prodi en Jacques Delors. Het is waarschijnlijk ook niet de bedoeling. N-VA-voorzitter Bart De Wever maakt al vanaf het begin duidelijk waar hij op aanstuurt.

'De N-VA is niet bereid om in een regering met vier partijen te stappen of onderhandelingen daarover te beginnen', zegt hij na afloop van zijn gesprek met Peeters. 'Ik wil niet meespelen in een pokerspel om ons eraf te rijden.' Even voordien heeft De Wever zijn kaarten open en bloot op tafel gelegd bij de informateur: de N-VA wil een coalitie van CD&V, SP.A en N-VA.

Even later komt SP.A-voorzitster Caroline Gennez in zachtere termen identiek hetzelfde zeggen: 'Wij willen niet in een regering stappen waarin één partner de andere kan gijzelen.' Tegen een regering met de N-VA heeft Gennez geen bezwaar.

Van de vier theoretische coalities waar Peeters over nadacht, blijven er dan al maar twee over: CD&V en SP.A zijn dan al zeker van hun plaats in de coalitie en voor de derde plaats gaat het tussen N-VA en Open VLD. De N-VA dwingt CD&V om te kiezen tussen de twee opties.

'Daar was ook een risico aan verbonden', klinkt het in N-VA-kringen. 'CD&V had ook voor de liberalen kunnen kiezen om de federale regering niet te destabiliseren.' Maar het risico is berekend. De onderhandelingsnota van Peeters heeft de voorkeur van de informateur voor de N-VA al duidelijk gemaakt. In een coalitie stappen met de verliezers van de verkiezingen is voor de christendemocraten ook niet evident.

Het onderhoud van Peeters met CD&V-voorzitster Marianne Thyssen is dan ook maar voor de vorm. De partij was tot dan toe niet erg happig was om scherpe keuzes te maken. Ze wou zonder problemen in een vierpartijenregering stappen waarin ze de enige noodzakelijke partij was. Het vuile werk om een zo werkbaar mogelijke coalitie te maken, liet ze over aan de anderen. Maar CD&V kan wel leven met het resultaat.

'De huidige economische toestand vraagt een daadkrachtige en eensgezinde Vlaamse regering', zegt Peeters. Dankzij het selectiewerk van de N-VA en de SP.A is de kans daarop groter geworden.


Blog DS, 20-06-2009 (Wim Winckelmans)