PDA

Bekijk de volledige versie : Oostende heeft hoogste percentage spijbelaars


Barst
18th June 2009, 03:40
Oostende heeft hoogste percentage spijbelaars


BRUSSEL - Oostende kampt met een toenemend probleem van hardnekkige spijbelaars. In vijf jaar tijd verviervoudigde in het voltijds secundair onderwijs het aandeel leerlingen dat regelmatig spijbelt. Ook in Gent en Mechelen stijgen de cijfers.


2,6 procent van de leerlingen uit het middelbaar in Oostende spijbelde in het schooljaar 2007-2008 regelmatig. In 2003-2004 lag dat percentage nog op 0,6 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Stadsmonitor 2008 die in de dertien centrumsteden de hardnekkige spijbelaars in kaart bracht. De monitor telde het aantal meldingen van leerlingen die meer dan 30 dagen onwettig afwezig waren.

Met die resultaten steekt Oostende met kop en schouders boven de andere steden uit. 'De problemen in Oostende zijn niet minder erg dan in Antwerpen, bijvoorbeeld, maar dat dringt nog niet overal door', zegt Steven Lapauw, de coördinator van de West-Vlaamse afdeling van de vzw Arktos.

'Oostende kampt met dezelfde problemen als een grootstad, maar daar worden veel meer middelen ingezet om die problemen op te lossen. Buurtprojecten worden nog veel te weinig ondersteund. Bovendien is de Oostendse politie onderbemand. Ze hebben niet genoeg manschappen om hardnekkige spijbelaars op te sporen en bij een tweede melding de jongere thuis op te zoeken. Daardoor worden de dossiers veel te weinig opgevolgd.'

'West-Vlaanderen is de meest behoudsgezinde provincie en het is moeilijk om nieuwe projecten uit de startblokken te krijgen', zegt Lapauw. 'Het aantal jongeren dat in Oostende naar het deeltijds onderwijs verkast, zit ook in de lift. Ook dat zegt iets over hoe jongeren denken over hun ontwikkeling. Ze verliezen hun interesse.'

Het departement Onderwijs van de stad Oostende zegt dat het spijbelproject een belangrijke prioriteit is. Sinds februari werken scholen en centra voor leerlingenbegeleiding (CLB's) met de vzw Arktos samen om hardnekkige spijbelaars 'op een vriendelijke manier te stalken'. Zo wil Oostende de grootste probleemgevallen aanpakken en weer gemotiveerd op de schoolbanken krijgen. Zonder dat justitie moet ingrijpen. Het is nog te vroeg om van dat initiatief resultaten te zien, aldus het departement.

Het onderwijsbeleid was er de voorbije jaren sterk op gericht het spijbelprobleem op te lossen. Toch neemt in zeven van de dertien Vlaamse centrumsteden het aandeel hardnekkige spijbelaars toe in vergelijking met vijf jaar geleden. In Antwerpen en Gent is het aandeel spijbelaars groot. Maar terwijl in Antwerpen de cijfers dalen, is het nieuws in Gent slechter. Want daar neemt het aandeel spijbelaars toe.

'De stijging in Gent is deels te verklaren door een betere registratie, die het probleem zichtbaarder heeft gemaakt', zegt Kris Van den Bossche van het vrije CLB in Gent. 'In Gent werken politie, parket en de scholen nauwer samen om het probleem op te lossen. Spijbelen is in Gent een prioriteit. Iedereen is zich ervan bewust dat spijbelen en crimineel gedrag voor een deel hand in hand gaan.'

De Stadsmonitor 2008 bracht ook het spijbelgedrag in het deeltijds beroepsonderwijs in kaart. Dat ligt daar veel hoger. Zo spijbelt in Brugge 86 procent van de leerlingen in het deeltijds onderwijs regelmatig. In Gent is dat 75 procent en in Oostende en Sint-Niklaas 59 procent. In alle centrumsteden, behalve Turnhout en Roeselare, stijgt het aandeel spijbelaars. Volgens de Stadsmonitor wijzen die cijfers op 'een gebrek aan een educatief project'.

De Stadsmonitor wijst er voorts op dat leerlingen met ernstig spijbelgedrag minder kans maken om hun diploma te halen en later meer kans maken om in een maatschappelijk zwakkere positie terecht te komen.


Blog DS, 18-06-2009 (Valerie Droeven)