PDA

Bekijk de volledige versie : VN-onderzoek oorlog in Gaza botst op obstakels


Barst
10th June 2009, 17:54
VN-onderzoek oorlog in Gaza botst op obstakels


GAZA STAD (AP) - De kans is klein dat het VN-onderzoek over de jongste oorlog in de Gazastrook tot vervolgingen leidt.


De Zuid-Afrikaan Richard Goldstone onderzoekt namens de VN of Israël en de fundamentalistische Hamas zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden tijdens de oorlog in de Gazastrook begin dit jaar.

'Ik wou dat ik optimistischer kon zijn vanuit praktisch politiek oogpunt', zei Goldstone gisteren. Israël weigert mee te werken met Goldstone, waardoor zijn team geen toegang heeft tot bronnen binnen het leger of tot Israëli's die het slachtoffer werden van de raketbeschietingen door Hamas.

Tijdens zijn bezoek aan de Gazastrook vorige week werd het team van Goldstone vaak begeleid door de veiligheidsdiensten van Hamas, wat de kans verkleinde dat getuigen vrijelijk konden of durfden vertellen wat ze wisten over het optreden van Hamas. Het team kon wel praten met tientallen overlevenden en met Palestijnse mensenrechtengroeperingen.

De belangrijkste hinderpaal is het gebrek aan een rechtbank met de bevoegdheid om zich te buigen over dossiers die zouden voortvloeien uit het onderzoek. Toch blijft Goldstone hopen dat zijn rapport - dat hij in september af wil hebben - regeringen en VN-instellingen zal aansporen tot initiatieven om zo'n tribunaal op te richten.


DS, 10-06-2009