PDA

Bekijk de volledige versie : De zee als vuilnisbelt


Barst
10th June 2009, 18:21
De zee als vuilnisbelt


BRUSSEL (BELGA) - Vooral plastic vervuilt steeds meer onze oceanen. De Verenigde Naties trekt aan de alarmbel en roept op tot een wereldwijd verbod op plastic zakken.


De oceanen bevatten steeds meer afval. Vooral plastic vervuilt onze wateren. Dat blijkt uit een rapport van Unep, het milieuprogramma van de Verenigde Naties.

In totaal werden voor het onderzoek 125 miljoen stuks maritiem afval onderzocht. Plastic, vooral in de vorm van zakken en petflessen, maakt in veel zeeën tot 80 procent van het afval uit. Sigaretten en sigarettenfilters vormen, met meer dan 25 miljoen stuks, het grootste deel van het geregistreerde afval.

Het afval vormt een bedreiging voor het maritiem ecosysteem, aldus het milieuprogramma. Zo verwarren zeeschildpadden de plastic zakken vaak met kwallen, een lievelingsgerecht voor de dieren. Na een vijf jaar durend onderzoek bij noordse stormvogels bleek dat 95 procent van de dieren plastic in de maag had. Plastic breekt na verloop van tijd in stukken waardoor zelfs de kleinste organismen in de voedselketen de giftige stukjes opeten.

'Maritiem afval staat symbool voor een veel groter probleem', aldus Achim Steiner van Unep in een mededeling. 'Namelijk voor verkwisting en het aanhoudende slechte management van natuurlijke bronnen.' Recyclage en afvalmanagement kunnen het afvalprobleem drastisch reduceren.


DS, 10-06-2009

Barst
6th August 2009, 13:28
Atlantische Oceaan vol plastic


In de Atlantische Oceaan is een enorme berg plastic afval ontdekt. De ’plastic soep’ bedreigt het zeeleven en vormt ook een risico voor de mens.


Een Amerikaans-Duits onderzoeksteam is onlangs op een gigantische afvalhoop gestuit in de Sargassozee, voor de kust van Florida. De Sargassozee staat bekend als de kraamkamer van palingen. Van daaruit zwemmen de jonge aaltjes naar Europa en Noord-Amerika.

Eerder was in de Stille Oceaan al een soortgelijke afvalberg gesignaleerd. In de Atlantische Oceaan was zo’n megastortplaats tot nu toe nooit waargenomen.

Het plastic vormt een gevaar voor zeedieren. Hun maag kan verstopt raken, of ze worden vergiftigd door pesticidenresten en andere gifstoffen die zich hebben vastgehecht aan de uiteenvallende plasticresten. Via die zeedieren kan ook de consument risico lopen.

De Sargassozee ligt in de Noord-Atlantische gyre, een spiraalvormig systeem van oceaanstromingen. Gyres fungeren waarschijnlijk op meerdere plaatsen als fuik voor zwerfvuil op zee. Het afvalkerkhof in de Stille Oceaan bevindt zich in de North Pacific Gyre (tussen Japan, Hawaï en de Noord-Amerikaanse Westkust) en is naar schatting bijna 34 keer zo groot als Nederland.

In de Verenigde Staten is de aandacht voor de oceanische vuilspiraal de laatste jaren snel toegenomen. Met de ontdekking van de eerste Atlantische tegenhanger wordt nu ook Europa geconfronteerd met het probleem van gigantische in zee rond dobberende plasticwolken.

Naar de giga-vuilnisbelt op de Stille Oceaan zijn al verschillende onderzoeksexpedities uitgevaren. Momenteel is er opnieuw een expeditie met twee schepen naar het gebied onderweg.

De onderzoekers hopen wetenschappelijke inzichten op te doen over het uiteen vallen van het plastic en over de effecten op het ecosysteem. Daarnaast gaan ze op zoek naar technieken om de rommel zoveel mogelijk op te ruimen. Over een paar maanden zal ook de net ontdekte vuilstort in de Atlantische Oceaan opnieuw worden bezocht.


© Trouw, 06-08-2009

wim leenaerts
10th August 2009, 11:46
Onlangs stond er een interview met Jesse Goossens in Humo. Jesse is de schrijfster van het boek 'Plastic Soep': een informatief boek over de in de hierboven in de artikels vermelde plasticvervuiling in de oceanen.

In de Stille Oceaan drijft een hoeveelheid plastic die twee keer zo groot is als de Verenigde Staten.
Welkom in de Great Pacific Garbage Patch, ofwel de Plastic Soep.

Daar waar Al Gore in The Inconvenient Truth de klimaatverandering op de kaart heeft gezet, wil het boek Plastic Soep dat doen met de gevolgen van plasticvervuiling voor onze oceanen, het milieu en onze gezondheid.

Plastic is een wondermateriaal waar we niet meer zonder kunnen – maar het is ook de grootste vervuiler die we ons in kunnen denken. Daar komt Jesse Goossens achter tijdens haar reizen en gesprekken in de Verenigde Staten en Europa.
Haar blogs en interviews lezen als een shocktherapie: onverbloemd wordt uit de doeken gedaan wat plastic afval voor gevolgen heeft voor onze gezondheid en voor het milieu – niet alleen in de Stille Oceaan, maar ook hier en nu in Nederland.
Maar het kán anders…

Lees de blog van de schrijfster voor meer info:
http://www.jessegoossens.nl/