PDA

Bekijk de volledige versie : Jongeren fotoshoppen zichzelf


Barst
9th June 2009, 18:04
Jongeren fotoshoppen zichzelf


BRUSSEL - Jongeren die weten hoe de media beelden manipuleren en ook zelf vaak fotoshoppen, zijn vaker tevreden over hun uiterlijk. Tot dat besluit komt de Nederlandse stichting Mijn Kind Online na een rondvraag bij 500 jongeren tussen elf en zeventien jaar.


Jongeren spiegelen zich vandaag meer dan ooit aan de celebrity-cultuur, zegt de stichting. Liefst 61 procent wil later zelf graag beroemd worden. Tv-programma's als Idool, X-factor en vele andere voeden de illusie dat dit niet zo moeilijk is.

De rondvraag leerde ook dat die media-consumerende tieners zich meer bewust zijn van de maakbaarheid van hun eigen uiterlijk. Liefst 62 procent gaat ervan uit dat zo goed als alle foto's van celebrities en modellen gefotoshopt zijn. Sterker, de helft bewerkt ook foto's van zichzelf. Vooral meisjes zijn daarmee bezig. Ze maken de foto's lichter of donkerder, zetten er een tekst overheen of snijden hem bij. Eén op de vijf werkt ook pukkeltjes weg en 7 procent verandert iets aan ogen of mond.

De stichting adviseert ouders om hun kinderen op dat vlak hun gang te laten gaan; het zelfs te stimuleren en er dan over te discussiëren: hoe ver mag je bij het bewerken van een foto gaan voor je begint te liegen?

www.mijnkindonline.nl


DS, 09-06-2009 (vbr)