PDA

Bekijk de volledige versie : Oceanen in 2050 leeggevist


wim leenaerts
8th June 2009, 21:01
Oceanen in 2050 leeggevist
Als de visvangst in het huidige tempo doorgaat, zwemmen er in 2050 in de oceanen geen vissen meer. Daarvoor waarschuwt de documentaire 'The end of the line' op de wereldoceanendag van de Verenigde Naties. Enkel directe actie kan het tij nog keren, zeggen experts.

Duurzame vis
Consumenten moeten minder en alleen duurzame vis eten, regeringen moeten het probleem harder aanpakken en er moeten meer zeereservaten komen waar niet mag worden gevist.

Geen ontsnappen mogelijk
Boten zitten tegenwoordig vol technische snufjes waardoor vissen geen schijn van kans maken om te ontsnappen. Bovendien zijn er steeds meer schepen bij gekomen. Sommige soorten als de blauwvintonijn zijn al bijna uitgestorven.

Geen straf
De Europese Unie stelt wel quota op, maar daar houden de vissers zich niet aan. "Ze worden ook niet gepakt. Er wordt miljoenen aan verdiend", aldus internationale deskundigen in de documentaire.

Uitgeput
Op plekken waar de zeeën al zijn uitgeput, schuiven vissers op naar plekken voor bijvoorbeeld de Afrikaanse kust waar mensen afhankelijk zijn van de visserij. De vissers uit rijke landen verdringen met hun moderne boten de lokale bevolking die berooid achterblijft.

Hoop
Ondanks de sombere boodschap, spreekt er hoop uit de film. Het probleem kan worden aangepakt, vooral als zoveel mogelijk mensen ervan horen.

Niet op de hoogte
Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam blijkt dat ruim 96 procent van de Nederlanders niet op de hoogte is van de bedreigende situatie. Onbekend is ook dat 40 procent van de 100 miljard kilo vis jaarlijks weer dood overboord wordt gegooid, omdat het bijvangst is. Bovendien denkt vrijwel iedereen dat kweekvis goed is voor de oceanen, terwijl het omgekeerde waar is. (belga/edp)

Bron: www.demorgen.be, 08/06/09

Ze hadden in het artikel toch wel even mogen vermelden wat 'duurzame vis' dan wel mag zijn.

Wel een beetje een lastige situatie: vis is goed voor het milieu wegens weinig uitstoot, maar anderzijds is er het probleem van overbevissing... Dilemma's!

Gertjan.Buyle
9th June 2009, 17:15
Ik hoop uit de grond van mijn hart dat we het niet zover laten komen. Het doet me een beetje denken aan de Paaseilanders. Zij kapten al hun bomen om. Het gevolg voor dit kleine geïsoleerde eiland was dat er geen enkele boom meer groeide. Bovendien ging zo heel hun beschaving, op enkele mensen na, ten onder.

Ik vrees dat de moderne mens nu tot hetzelfde instaat is maar dan op mondiaal vlak...

Barst
9th June 2009, 18:08
Maatjes eten met een goed geweten


BRUSSEL - Vandaag begint het nieuwe maatjesseizoen. Ondanks de populariteit van de lekkernij is er geen gevaar voor overbevissing - bijna alle haringen zijn duurzaam gevangen.


De haringvisserij heeft in de meeste landen het label van het Marine Stewardship Council (MSC) ontvangen. Alleen Denemarken blijft nog achter. Vissers die het certificaat op hun product willen aanbrengen, moeten er onder meer over waken dat het visbestand op peil blijft. Met dat doel is het haringquotum dit jaar met vijftien procent verlaagd.

Volgens het Nederlandse Visbureau heeft dat geen invloed op de jonge maatjes, omdat die slechts vijftien procent van de totale hoeveelheid gevangen vis uitmaken. In totaal zullen 200miljoen maatjes gevangen worden: 100miljoen voor Duitsland, 85miljoen voor Nederland en 15miljoen voor België.

Bijna alle haring heeft dit jaar het MSC-certificaat verkregen, wat betekent dat hij duurzaam is gevangen. Zo gebruiken de Noorse, Schotse, Zweedse en Nederlandse vissers ring- in plaats van sleepnetten, waardoor ze alleen haringen vangen, zonder bijvangst die ze terug in zee moeten gooien. De warenhuisketen Delhaize deelde gisteren mee dat ze alleen nog maatjes met MSC-certificaat verkoopt.

Maatjes zijn maagdelijke haringen. Ze worden enkel op het einde van de lente gevangen, vlak voor hun paarseizoen, als ze zich vet gegeten hebben aan plankton. De maatjes halen hun smaak uit hun specifieke bereiding: de ingewanden worden eruit gehaald, behalve de alvleesklier, daarna worden ze in een pekelbad gegooid. De alvleesklier zorgt daar voor de gisting die tot de specifieke smaak leidt.

Maatjes worden rauw gegeten en moeten daarom eerst ingevroren worden, om zo de haringworm te doden. Die kan anders heel zware darmonstekingen en zelfs darmdoorboringen veroorzaken. Daarom heeft het maatjesseizoen vandaag volgens leverancier Dirk-Jan Parlevliet uit Lokeren minder belang dan vroeger.

In Nederland is de start van het maatjesseizoen elk jaar een grootse gebeurtenis. Bij ons blijft dat beperkter, al worden de nieuwe maatjes ook op veel plaatsen feestelijk onthaald. Volgens Parlevliet zijn de vissen bij de aanvang van het seizoen al in overvloed aanwezig én extra vet.

De voorbije jaren waren er soms wat problemen met de aanvoer van de maatjes, maar dit jaar is dat niet het geval. Ook de prijs valt mee: Parlevliet schat dat winkels en warenhuizen 1,2 tot 1,8 euro per stuk zullen vragen, ongeveer evenveel als vorig jaar.


DS, 09-06-2009 (Bart Moerman)