PDA

Bekijk de volledige versie : Palestijnse economie sterk verzwakt door blokkades


Barst
4th June 2009, 03:05
Palestijnse economie sterk verzwakt door blokkades


De Palestijnse economie is in 2008 sterk verzwakt door de beperkingen die door Israël aan de Westelijke Jordaanoever zijn opgelegd. De Palestijnse Autoriteit is daardoor in sterke mate afhankelijk geworden van internationale hulp om fiscale ineenstorting te vermijden, meldt de Wereldbank.


Blokkades

Israël handhaaft in naam van de veiligheid ruim 600 blokkades en andere verkeersobstakels op de Westelijke Jordaanoever. Het territorium wordt hierdoor in kleine stukken verdeeld en de economische ontwikkeling komt niet van de grond.

"Door de Israëlische beveiligingsmaatregelen lijdt de Palestijnse economie zware bloedarmoede. Dit vertaalt zich naar een terugloop van de productiesectoren en een inflatie van de openbare sector", aldus de Wereldbank.


Afhankelijkheid

"De salarismassa van de Palestijnse Autoriteit vertegenwoordigt op zichzelf 22 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dit heeft als resultaat dat de Autoriteit sterker afhankelijk is geworden van donateurs om fiscale ineenstorting te vermijden. In 2008 bedroeg de externe steun aan de Palestijnse Autoriteit bijna 30 procent van het bbp", zo luidt het.


Blog HLN, 04/06/09