PDA

Bekijk de volledige versie : Wikipedia weert bijdragen van Scientology-kerk


Barst
29th May 2009, 16:21
Wikipedia weert bijdragen van Scientology-kerk


Ip-adressen van de Scientolgy-kerk en daaraan gelieerde organisaties kunnen wegens veelvuldige partijdige wijzigingen niet meer gebruikt worden om artikelen op de Engelstalige versie van internetencyclopedie Wikipedia te wijzigen. Dat meldt Tweakers.net.


Hoewel in principe iedereen welkom is om artikelen op Wikipedia aan te maken of te wijzigen, zou onderzoek hebben uitgewezen dat diverse Wikipedia-gebruikers zich uitsluitend bezighielden met het wijzigen van artikelen over Scientology en wel in een voor deze organisatie gunstige zin. Dit is in strijd met het neutraliteitsprincipe van Wikipedia. Omdat al deze gebruikers te werk gingen vanaf een beperkt aantal adressen, alle behorend aan de Scientology-kerk, werd vermoed dat het in werkelijkheid om zogeheten sock puppets ging. Zulke accounts zijn in feite alleen bedoeld om de identiteit van de betreffende gebruiker te verbergen en ook dat is bij Wikipedia verboden.

Omdat het een zwaar middel is om een hele organisatie te verbieden artikelen te wijzigen, ontstond er in de Wikipedia-community een forse discussie over het voorstel. Na een half jaar besloot de Arbitragecommissie uiteindelijk met tien stemmen voor, nul tegen en één onthouding om bijdragen van de Scientology-adressen te weren, zo meldt The Register. Scientology heeft nog niet op de maatregel gereageerd.


Blog DM, 29/05/09 (belga/sps)