PDA

Bekijk de volledige versie : Belgische hulpverleners in hongerstaking na toegangsverbod Gaza


Barst
21st May 2009, 02:41
Belgische hulpverleners in hongerstaking na toegangsverbod Gaza


Negen Europese hulpverleners en artsen, onder wie ook drie Belgen, zijn aan het controlepunt in Rafah een hongerstaking begonnen uit protest tegen de beslissing van Egypte om hen de toegang tot de Gazastrook te weigeren. Dat heeft een van hen aan het Franse persagentschap AFP gemeld. Vijf Britten, drie Belgen en een Griek weigeren sinds dinsdag nog te eten, zo zegt Sonia Robbins.


50 dagen

"Sommigen onder ons zitten hier al 50 dagen. We blijven telkens om verschillende redenen botsen op een weigering. (...) Hier blijven haalt niets uit, dus hebben we besloten over te gaan tot een hongerstaking", voegde ze er aan toe. De negen personen - vijf humanitaire hulpverleners, drie artsen en een verpleegster - zitten tegenover de terminal in Rafah, aldus de vrouw.


"Onbegrijpelijk"

Robbins, een Britse arts, werkt voor Mercy Malaysia, een ngo die kwetsbare burgers wereldwijd van medische hulp voorziet. Andere personen van de groep maken deel uit van het Palestine International Medical Aid (PIMA), dat gevestigd is in Groot-Brittannië. "Dat de Egyptische autoriteiten hen geen toestemming geven ondanks hun uitlatingen over humanitaire hulp voor (...) Gaza, dat valt niet te begrijpen", staat te lezen op de website van de organisatie. De directeur van PIMA roept de Egyptische regering op om op de beslissing terug te komen.


Blog HLN, 20/05/09 (belga/sps)