PDA

Bekijk de volledige versie : Silvio Berlusconi vergelijkt asielcentra met nazikampen


Jill Wuyts
20th May 2009, 15:21
Silvio Berlusconi vergelijkt asielcentra met nazikampen

Barroso keek raar op toen Berlusconi zijn opmerkelijke uitspraak deed.
Er gaat geen week voorbij of de Italiaanse premier Silvio Berlusconi komt in het nieuws met een controversiële uitspraak. Ook deze kan weer tellen. Op een persconferentie met niemand minder dan EU-commissievoorzitter Barroso vergeleek Berlusconi de Italiaanse opvangcentra voor immigranten met de concentratiekampen van de nazi's. Daarom wil 'Il Cavaliere' de bootvluchtelingen al op zee onderscheppen en dan terugsturen naar hun land van herkomst.

Kampbewaker
Op vlak van gevoelige nazivergelijkingen is Berlusconi niet aan zijn proefstuk toe. In 2003 bood hij in het Europese parlement de Duitse socialist Martin Schulz aan een 'Kapo' (een gevangene die in concentratiekampen van de nazi's heulde met de bewakers) te spelen. Die uitspraak veroorzaakte toen veel ophef en dat riskeert ook nu weer te gebeuren.

Mag dit niet zeggen
Toen op een gezamenlijke persconferentie met Barroso in L'Aquila Berlusconi zijn oplossing voor het vluchtelingenprobleem uit te doeken deed, keek Barroso raar op. "Ik geloof dat het veel slimmer is om vluchtelingen al op de Middellandse Zee te onderscheppen en snel naar Libië terug te sturen", verkondigde Berlusconi. "Anders belanden ze in een opvangcentrum dat - ik mag dit eigenlijk niet zeggen - veel weg heeft van een concentratiekamp."

Harde aanpak
De conclusie van Berlusconi was dan weer iets minder extreem maar wel zeer cliché: hij wil het vluchtelingenprobleem oplossen door het probleem in de landen waaruit ze wegvluchten aan te pakken. Zoals zo vaak, kon hij dat enkel maar verwoorden door een erg gewaagde vergelijking te maken. In Zuid-Italië zijn de bootvluchtelingen een acuut probleem en de rechtse Berlusconi wil zijn harde aanpak profileren.

Counter Barroso
Mensenrechtenorganisaties protesteren al lang tegen de harde aanpak van Berlusconi's regering, waarbij de vluchtelingen vaak hardhandig worden aangepakt door de politie. Bovendien laten de levensomstandigheden in de vaak overvolle opvangcentra te wensen over. Barroso counterde de uitspraak door juist op te roepen de rechten van de vluchtelingen te respecteren. (kh)

www.hln.be
_

Ik had dit toevallig daarstraks in de klas al aangehaald omtrent de vrijheid van vluchtelingen, vandaar ook deze post.
Om asielcentra met nazikampen te gaan vergelijken is nu wel een gewaagde uitspraak die niet op zijn plaats is, maar het feit dat we even stil moeten staan bij het leed van vluchtelingen daar heeft hij wel een punt.
Op zee oppakken en weer terug varen vind ik een minder voorstel, hoort er dan niemand de schreeuw van deze mensen? Ze vluchten niet voor niets uit het land. Dit is dweilen met de kraan open, misschien zou het beter zijn om eindelijk is een keer bij de bron te beginnen. Het land zelf dus.