PDA

Bekijk de volledige versie : Di Rupo kiest zichzelf


Pieterjan
3rd October 2005, 20:45
BRUSSEL - PS-voorzitter Elio Di Rupo wordt de nieuwe Waalse minister-president. Dat maakte het PS-partijbureau vandaag bekend. Hij volgt daarmee Jean-Claude Van Cauwenberghe op, die vrijdag ontslag nam nadat hij in opspraak was gekomen. Di Rupo blijft ook partijvoorzitter.
Uitzonderlijke omstandigheden vragen uitzonderlijke oplossingen, zei Di Rupo. ,,Nu er veel op het spel staat voor Wallonië kan ik niet langs de zijlijn blijven staan.'' Wellicht kan Di Rupo donderdag al de eed afleggen in het Waals parlement.

Morgen komt een PS-congres in Brussel samen om de wissel te beklinken. Dat congres moet overigens ook de partijstatuten aanpassen, aangezien Di Rupo partijvoorzitter blijft. Er zullen ook voorstellen worden geformuleerd om uitwassen zoals die bij de sociale huisvestingsmaatschappij La Carolorégienne - die aan de basis lagen van Van Cau’s ontslag - in de toekomst te vermijden. Di Rupo stelde ook uitdrukkelijk de vernieuwing van de partij te willen voortzetten.

cdH tevreden
cdH-voorzitster Joëlle Milquet en Waals minister André Antoine (cdH) reageren tevreden op de aankondiging dat Elio Di Rupo Waals minister-president wordt. Volgens hen is Di Rupo het best geplaatst bij de PS om de verandering, de modernisering en heropleving van Wallonië te bewerkstelligen, zoals zij dat willen.

Milquet en Antoine zeggen in een mededeling dat Elio Di Rupo diegene is die samen met Milquet het Marshallplan voor Wallonië heeft in gang gezet en dat hij ook de belangrijkste cdH-voorstellen rond politieke ethiek heeft aanvaard. Volgens de cdH is het niet combineren van de functie van minister-president met die van partijvoorzitter niet ideaal. Toch zeggen de Franstalige christen-democraten dat dit bij uitzonderlijke omstandigheden mogelijk moet zijn.

Barst
4th October 2005, 08:43
Machtsconcentratie is ongezond


Elio Di Rupo wordt minister-president van het Waals Gewest maar blijft tegelijk PS-voorzitter. De eerste vraag die opduikt is: hoe kan die man dat combineren?


Steve Stevaert die de SP.A een tijd leidde op de wijze van Di Rupo, gaf dat na twee jaar op. Maar de PS-voorzitter is een spin die centraal in het web zit; alle beslissingen over de partij, zowel lokaal als centraal, lopen via hem. Maar ook de regeringsbeslissingen van de federale, de Waalse en de Brusselse regeringen, vallen maar als hij er zijn zegen over geeft.Dat gaat hij nu combineren met het leiderschap van de Waalse regering die het Marshallplan wil uitvoeren en dus het economische roer totaal moet omgooien en de mentaliteitssteven helemaal moet wenden. Daarbovenop komt de sanering van de PS waar nog een aantal aalputten moeten opengegooid en geledigd worden.

Di Rupo wil die prijs betalen, omdat hij denkt dat het de weg is naar de absolute top: de Wetstraat 16. Maar zo'n concentratie van macht in één persoon, is niet gezond. Niet voor de mens. Niet voor de politiek. Er is dan geen tegenmacht meer. En macht zonder tegenmacht, ontspoort. Vraag maar na in Charleroi.

De PS is evenwel niet de enige partij die dat pad opgaat. Maar ze doet dat wel het meest verregaand en verandert zelfs een van de heilige principes uit haar statuten daarvoor. Toch is de MR haar al voorgegaan. Didier Reynders is voorzitter van de MR - die Waals in de oppositie zit - én federaal vice-premier én nog minister van Financiën. Vooral aan dat laatste beleidsdomein, is dat te zien.

Bij de SP.A laat Johan Vande Lanotte zijn vice-premierschap vallen om partijvoorzitter te worden, maar hij zal feitelijk leiding blijven geven aan de kabinetten van de SP.A-ministers tussen dewelke geen echt zwaargewicht meer zit. Ook hij wordt alleenheerser.

Bij de VLD is Verhofstadt onbetwist leider, al werd zijn idee van een jaar geleden, om tegelijk partijvoorzitter te worden, na één dag afgeschoten. In die partij is er nog een partijvoorzitter die - zij het zonder veel succes - tegengas probeert te geven voor de partijbelangen, tegen de belangen van de VLD-ministers in.

Bij CD&V is het nog niet zo ver, maar die partij vertoont dezelfde neiging: Ludwig Caluwé zei dit weekeinde dat zijn partij Yves Leterme naar voren moét schuiven bij de volgende federale regeringsonderhandelingen. Ook daar denkt men dus in termen van één leider, en hoogstens enkele leiders voor het hele land.

Gezond is dat zeker niet, maar misschien is het toch wel handig, voor een korte tijd. Het probleem van België is dat het geen beslissingen meer kan nemen, niet over DHL, niet over B-H-V, niet over het loopbaaneinde, niet over de sociale zekerheid of over de staatsinrichting. Een korte periode met maar vijf of zes leiders en met de twee ministers-presidenten als machtigste spilfiguren, is misschien toch wel handig om België enkele noodzakelijke bochten te doen maken.

Guy Tegenbos, DS 04-10-2005

Wouter
4th October 2005, 12:03
Gezond is dat zeker niet, maar misschien is het toch wel handig, voor een korte tijd. Het probleem van België is dat het geen beslissingen meer kan nemen, niet over DHL, niet over B-H-V, niet over het loopbaaneinde, niet over de sociale zekerheid of over de staatsinrichting. Een korte periode met maar vijf of zes leiders en met de twee ministers-presidenten als machtigste spilfiguren, is misschien toch wel handig om België enkele noodzakelijke bochten te doen maken.


'k vrees ervoor... En zeker inzake het dossier luchthaven Zaventem. Die luchthaven moet eraan. Breng alles maar naar 'Bruxelles Sud' aka Charleroi. :rolleyes: :rolleyes:

Vooral het DHL debacle blijft me verbazen. Stel, een bedrijf komt naar je land en wil bij je hoofdstad dé Europese draaischijf aanleggen inzake logistiek. Duizenden rechtstreekse en onrechtstreekse werkplaatsen zouden hierdoor bijkomen. Ik zou denken, een premier die beloofde 200.000 jobs te creëren moet dit wel aanvaarden met beide handen.
Neen, dit gebeurde niet, integendeel, DHL werd nagetrapt en afgsnauwd, zelfs afgestraft: Een van deze dagen komt er per overtreding een boete van meerdere duizenden euro's voor de carrier.
De carriers op de luchthaven schreeuwen om duidelijke richtlijnen want geen kat die er nu nog aan uit kan.
De regeringen maken de luchthaven kapot, en dit is begonnen toen madamme Durant ineens de nood voelde om op eigen houtje alle nachtvluchten te verbieden. Toen kwam het spreidingsplan, toen de actiecomités van enkele rijke stinkerds in de randgemeenten, en het resultaat zien we binnen enkele jaren.

Vallen die regering, liever vandaag dan morgen

Barst
6th October 2005, 03:37
Flahauts precampagne 2006 via leger


De minister van Defensie, André Flahaut (PS), gebruikt zijn beleidsdomein om in 2006 burgemeester van de Waals-Brabantse stad Nijvel te worden. Begin september kondigde minister Flahaut in de krant Le Soir aan wat iedereen al lang vermoedde, namelijk dat hij in 2006 de Nijvelse tricoloresjerp wil omgorden. ,,Dankzij mijn post van minister heb ik ook belangrijke middelen, het zou jammer zijn als Nijvel daar niet van kan genieten'', zette hij zijn kandidatuur kracht bij. De minister heeft de afgelopen jaren inderdaad niet stil gezeten. Een overzicht leert dat hij al een en ander geregeld heeft voor zijn stad:


+De stad kreeg in 2003 in totaal 4 hectaren militair domein met sportinfrastructuur voor 75 jaar ter beschikking, om er verschillende voetbal-, rugby- en hockeyclubs onder te brengen.

+De brandweer van Nijvel, die wat karig gehuisvest was, heeft op datzelfde domein een nieuw onderdak gevonden. Ook de lokale afdeling van het Rode Kruis krijgt er een plaatsje.

+Toen in mei van dit jaar de Ravel-weg (Réseau Autonome de Voies Lentes, wegennet voor zwakke weggebruikers) tussen Nijvel en Arquennes bijna voltooid was, bleek de Waalse overheid in 2005 geen financiering voor het herstel van een spoorbrug op het traject te hebben voorzien. Geen probleem, minister Flahaut stuurde in het kader van ,,Hulp aan de Natie'' de Genie van het 4de bataljon uit om de brug op te knappen, met instemming van de Waalse overheidsdienst.

+Het leger koopt in juli 324 nieuwe armoured infantry vehicles (AIV) aan, waarvan 52 worden uitgerust met een 90 mm-boordkanon. Hoewel de inspectie Financiën vernietigend is over de keuze voor dit type kaliber, wil Defensie absoluut deze specificatie. Door erg lichte gepantserde voertuigen te bestellen, sluit men elk ander kaliber uit. Het Amerikaans-Waalse Mécar, met fabrieken in Nijvel, is het enige dat deze kalibers produceert. Met de bestelling garandeert Flahaut dus banen in zijn achtertuin.

+Nijvel kreeg de afgelopen jaren al erg vaak de militaire muziekkapel van de Luchtmacht op bezoek. In augustus benoemde Flahaut zijn thuisstad zelfs tot ,,peter'' van die muziekkapel, ,,om de banden tussen de kapel en de stad verder te versterken''. Ook als hij minister af zal zijn, is muzikaal bezoek in zijn stad gegarandeerd.


,,Natuurlijk stellen wij middelen van Defensie ter beschikking van burgers, maar dat is een beleid dat we overal voeren, niet alleen in Nijvel'', zegt Gérard Harveng, de woordvoerder van Flahaut.

,,Nijvel heeft natuurlijk wel als voordeel dat er dichtbij een legerbasis is, en dat het de thuisbasis van de minister is. Hij kent de plaatselijke noden dus. En waarom zouden sportclubs geen gebruik kunnen maken van een terrein dat toch niet gebruikt wordt'', vraagt Harveng zich af.

Het is niet duidelijk of Flahaut, als hij in 2006 de Nijvelse burgemeestersstoel verovert, meteen ook opstapt als minister. De twee functies combineren is wettelijk onmogelijk, maar hij kan zich het eerste jaar als burgemeester gewoon laten vervangen.

DS, 06-10-2005