PDA

Bekijk de volledige versie : Rumsfeld stak Bijbelverzen bij geheime documenten voor Bush


Barst
18th May 2009, 22:51
Rumsfeld stak Bijbelverzen bij geheime documenten voor Bush


Donald Rumsfeld bezorgde, toen hij nog minister van Defensie was, toenmalig VS-president George Bush vaak top secret-verslagen van de inlichtingendiensten gelardeerd met uitspraken uit de Bijbel. Dat onthult vandaag journalist Robert Draper van het tijdschrift GQ. Draper is de auteur van "Dead Certain", een door de kritiek gunstig onthaald boek over de presidentstermijnen van Bush junior.


Rumsfeld gebruikte foto's van VS-soldaten in Irak ter ondersteuning van Bijbelse uitspraken, en dit om bij Bush -een zelfverklaard born again christian- op een goed blaadje te staan.


Invasie Irak

GQ toont vandaag op zijn website een van die documenten, gedateerd 31 maart 2003, tien dagen na het begin van de invasie van Irak. Een foto van een in de Iraakse woestijn oprukkende tank wordt begeleid door een tekst uit de Brief van Paulus aan de Efezen: "Bewapen u dus met al Gods wapenen om u te kunnen verdedigen als de vijand aanvalt. Dan zult u, na grote dingen gedaan te hebben, ongeslagen uit de strijd komen". Een andere foto van GI's in de woestijn ging gepaard met een vers uit het boek van Jesajas.

De documenten waren vaak zo "geheim" dat Rummy ze persoonlijk aan zijn president bezorgde.


Zelfde effect van martelfoto's

Volgens Draper kwam het idee om de documenten met Bijbelverzen op te fleuren van een onder Rumsfeld werkende directeur van de inlichtingendienst. Rumsfeld, minister van Defensie van 2001 tot 2006, liep minder met zijn Geloof te koop dan Bush.

"Minstens één moslimanalist van het Pentagon voelde zich zwaar geschoffeerd" en "anderen spraken privé hun vrees uit dat, als die Bijbelse documenten in volle oorlog zouden gelekt zijn, dit eenzelfde effect zou hebben als de publicatie van de martelfoto's van Abu Ghraib", schrijft Draper.


Blog HLN, 18/05/09 (afp/ka)