PDA

Bekijk de volledige versie : Gevangenisplan komt uit startblokken


Barst
14th May 2009, 03:28
Gevangenisplan komt uit startblokken


BRUSSEL - Veel schoon volk gisteravond in het Brusselse Bozar: gevangenissen bouwen is door de overbevolking niet alleen hoognodig, het trekt ook veel architecten en bouwpromotoren aan die er brood in zien.


De geplande gevangenissite in Brussel komt in de gemeente Haren, op de grens tussen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Vlaanderen. Dat is gisteren gezegd op een toelichting bij de ambitieuze bouwplannen van Justitie voor de gevangenissen. De voorstelling in het Paleis voor Schone Kunsten Bozar lokte heel wat architectenbureaus en bouwpromotoren.

Op het terrein in Haren, twintig hectare groot, komen drie moderne strafinrichtingen, ter vervanging van de verouderde instellingen van Sint-Gillis, Vorst en de vrouwengevangenis van Berkendael. De realisatie van het Brusselse penitentiaire complex is gepland tegen 2016. Het gaat om gevangenissen met plaats voor respectievelijk 450, 450 en 160 gedetineerden.

Zoals twee derde van de Belgische gevangenissen, dateren Vorst en Sint-Gillis uit de negentiende eeuw. Het is te duur om ze nog langer te renoveren. Bovendien liggen ze in dicht bewoonde wijken die moeilijk toegankelijk zijn. De keuze voor een site in Evere, op de vestigingsplaats van de Navo, is voorlopig verlaten omdat de terreinen niet tijdig vrijkomen.

Tegen 2012 krijgt ons land zeven nieuwe gevangenissen: twee instellingen voor geesteszieke delinquenten - 'geïnterneerden' - in Gent (270) en Antwerpen (120). Voorts vier klassieke strafinrichtingen - in Dendermonde (444), Puurs (300), Sambreville (300) en Leuze (300) - en ook een gesloten instelling voor Franstalige jongeren in Achène (120).

De bouw van zeven gevangenissen in een keer is geen gemakkelijke opdracht, erkende de minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V). Onder meer de samenwerking met de Regie der Gebouwen, die valt onder de bevoegdheid van de minister van Financiën Didier Reynders (MR), verliep vaak moeizaam. Maar de voorganger van De Clerck, Jo Vandeurzen, streek de plooien met zijn collega Reynders glad.

Toch duurt de bouw van een gevangenis vier jaar, twee jaar voor de planning en twee jaar voor de uitvoering. Tegen 2012 moeten de zeven nieuwe gevangenissen de deuren openen. Diverse bouwpromotoren hopen de aanbestedingen in de wacht te slepen.

Volgens een woordvoerder van minister Reynders moeten die consortia ervaring kunnen voorleggen in de bouw van bijvoorbeeld hotels. Expertise in de constructie van gevangenissen is geen must.

De voorbije decennia is er in België ook geen enkele cel bijgekomen, door ideologisch verzet van de Franstalige socialisten. Daardoor krijgen veroordeelden met een celstraf van minder dan drie jaar zelden een oproeping om hun straf uit te zitten. Het Belgische strafuitvoeringsbeleid heeft daardoor elke geloofwaardigheid verloren.

Volgens de meest recente planning wijst Justitie de bouwprojecten toe tussen november 2009 en maart 2010. Daarna kan het ontwerpen en de bouw van de strafinrichtingen beginnen.

'Dit is een Herculus-opdracht', verklaarde minister De Clerck in Bozar. 'Gevangenissen bouwen is geen populaire opdracht. Je wint er als politicus niet veel stemmen mee. Maar het beantwoordt aan een sociale nood.'

De Clerck stipte ook aan dat hij geen greep heeft op de in- en uitstroom van gedetineerden. Voor de instroom is dat het werk van onderzoeks- en strafrechters, voor de uitstroom dat van de strafuitvoeringsrechtbanken.

'Een gevangenis is niet alleen een isoleerplek', zei De Clerck nog. 'Het is een huis, vaak voor een lange periode. Niet alleen voor de gedetineerden, maar ook voor de personeelsleden. En tijdens de opsluiting moet men al werken aan de terugkeer naar de samenleving.'


Blog DS, 14-05-2009 (Filip Verhoest)