PDA

Bekijk de volledige versie : Amerikaanse fysici bouwen kleinste lamp ter wereld


Tom.Geens
13th May 2009, 23:10
Amerikaanse fysici hebben de kleinste gloeilamp ter wereld gebouwd. De gloeidraad bestaat uit een heel kleine nanobuis uit koolstof en heeft slechts een doorsnede van 100 atomen, zoals de onderzoekers van de Universiteit van Californië (UCLA) in Los Angeles berichtten. Met het blote oog is de minilamp haast niet te zien. Enkel indien het lampje brandt, kunnen mensen de lamp zien, melden de onderzoekers in het Physical Review Letters.
De lamp onderscheidt zich principieel niet van Thomas Edisons eerste gloeipeer, die ook een gloeidraad uit koolstof had. Nochtans is die 10.000 keer langer en 100.000 keer breder. In totaal dus honderd biljoen keer zo groot, schrijven de wetenschappers.

Ze willen met de nanolamp de Wet van (Max) Planck terug onderzoeken. Hij legde in 1900 daarmee de grondsteen van de kwantumfysica. Met minder dan 20 miljoen atomen liggen de gloeidraden ergens tussen de klassieke thermodynamica en de kwantumfysica in.

Bron: http://www.standaard.be

Philip_Huygelberghs
14th May 2009, 09:32
Prachtig toch hoe iemand zo beroemd kan worden met een wet die maar drie grootheden bevat (E = v.h), waarvan dan nog één constante. Ma soit, die nanotubes blijken precies toch veel toepassingen te hebben.

Ik vind het ook wel iets hebben, iets nostalgisch. Nieuwe theorieën gaan (her)bewijzen door gebruik te maken van de eerste vormen van een gloeilamp, hoewel ze iets gemoderniseerd is dan wel :-).

Applausje voor de wetenschap!!!