PDA

Bekijk de volledige versie : Studenten-'overlast' in Leuven


Barst
1st October 2005, 01:57
Overlast overstemt blijde intrede studenten


De overlastpatrouille van de Leuvense politie plukte vrijdagochtend twaalf studenten van de straat voor vandalisme, nachtlawaai, openbare dronkenschap en agressief gedrag. De eerste uitgaansavond van het nieuwe academiejaar zet meteen een domper op de blijde intrede van de studenten in Leuven. De politie zet anonieme patrouilles in en treedt onverbiddelijk op.


DE politie en de studentenvertegenwoordigers hebben duidelijke afspraken gemaakt om de overlast aan te pakken. Stewards, sensibilisatie en preventie moeten de last binnen de perken houden. De actie is vooral gericht op de Tiensestraat, waar veel fakbars huizen.

,,Maar preventie alleen is niet voldoende'', zegt de politie. Ze stuurde vrijdagochtend om vier uur anonieme patrouilles de baan op. ,,De politiemensen patrouilleerden in de twee straten die het meeste geplaagd worden door overlast, de Tiensestraat en de Schrijnmakersstraat'', verklaart commissaris Marc Vranckx. ,,Bewoners uit beide straten klagen geregeld over vandalenstreken zoals het kapot trappen van vuilniszakken, urineren in brievenbussen of beschadigen van geparkeerde auto's. Ook de lawaaioverlast die brullende fuifgangers veroorzaken, werkt hen op de zenuwen.''

Lang moesten de agenten niet werkloos wachten. Om 4.15 uur betrapten ze een jongeman die fietsen op de straat gooide in de Tiensestraat. Een halfuurtje later haalden ze een brullende student van het Fochplein en nog eens tien minuten later riepen de agenten vier lawaaierige jongeren in de Rijschoolstraat tot de orde.

Om 5.15 uur stonden twee fuifnummers te zingen in de Tiensestraat en nog eens een half uur later maakten drie anderen kabaal in de Vaartstraat. Ze kregen allemaal een administratief proces-verbaal en mogen binnen enkele weken de rekening in de bus verwachten.

Om 6.15 uur stootten de agenten op een stomdronken jongeman op het De Layensplein. Toen hij naar de Grote Markt werd overgebracht, werd hij agressief. Hij mocht ontnuchteren in de cel en ook hij mag zich verwachten aan een proces-verbaal.

Een vereniging die strooibriefjes had uitgedeeld voor een activiteit, krijgt eveneens een rekening in de bus. De binnenstad lag immers vol met honderden flyers die door een niet-geïnteresseerd publiek waren weggegooid.


01/10/2005 (bcz)

©Copyright De Standaard