PDA

Bekijk de volledige versie : Graaicultuur in het Britse Parlement


Barst
11th May 2009, 14:50
Graaicultuur in het Britse Parlement


BRUSSEL - De Britse politieke klasse raakt in zwaar diskrediet na nieuwe onthullingen over kostennota's. Ministers ontdoken taksen en bouwden met belastinggeld een vastgoedimperium uit. De schandalen doen de Labourpartij van Gordon Brown verder kelderen in de peilingen.


'Een hebzuchtige graaicultuur.' Zo verwoordde de ex-aartsbisschop van Canterbury, Lord Carey, de publieke verontwaardiging over het misbruik van belastinggeld door zowat de voltallige Britse regering en het parlement.

De krant The Daily Telegraph begon vorige week de kostennota's van ministers en parlementsleden te publiceren. Daaruit blijkt dat veel politici zich bovenop hun riante wedde ook riante uitgaven aan woondecoratie, verbouwingen en luxegoederen lieten terugbetalen. 'Dit gaat niet om wangedrag van enkele individuen, maar om een hele cultuur van misbruik. De morele autoriteit van het parlement is nooit dieper gezakt', aldus Carey.

De krant bleef het hele weekend nieuwe details publiceren uit de kostennota's. De rekeningen tonen hoe Britse politici het onderste uit de kan proberen te halen. Blikjes hondenvoer, koekjes, stripverhalen of de ondertussen beruchte huur van twee pornofilms door de echtgenoot van minister van Binnenlandse Zaken Jacqui Smith: het werd allemaal in rekening gebracht, bovenop luxeaankopen zoals flatscreens, dure fornuizen of chique badkamers. 'Allemaal volgens de regels', zo verdedigden de parlementsleden zich. Maar premier Gordon Brown gaf al toe dat de reglementering niet werkt en veranderd dient te worden.

Ondertussen zijn er echter ook aanwijzingen dat politici wel degelijk de wet overtraden door belastingen te omzeilen. Bovendien, zo blijkt uit de onthullingen, waren sommige ministers met belastinggeld een klein vastgoedimperium aan het uitbouwen. De kostenregeling is immers bedoeld voor de aanschaf en het onderhoud van een ambtswoning in Londen, dat voor veel parlementsleden ver van hun woonplaats ligt.

Zo huren de vijf parlementsleden van het Ierse Sinn Fein drie eigendommen in Londen. Nochtans hebben ze nog nooit hun zitje in het parlement ingenomen, omdat ze weigeren trouw te zweren aan de koningin van Engeland. Hun gezamenlijke huurkosten ten belope van vijf jaar bedragen wel 310.000 pond (349.000 euro), ten gunste van één en dezelfde Ierse zakenfamilie.

Het misbruik wordt in de hand gewerkt doordat het statuut van ambtswoning en hoofdverblijf makkelijk om te wisselen is. De voormalige minister van Defensie Geoff Hoon profiteerde daarvan om van zijn eigen woning, die hij al sinds 1986 in bezit heeft, tijdelijk zijn ambtswoning te maken en met belastinggeld voor duizenden ponden aan renovatiewerken te laten uitvoeren. Hij kocht ook een LCD-televisie en bracht zelfs het ticketje van de kruidenier in. Ondertussen woonde Hoon wel om veiligheidsredenen gratis op een staatsappartement.

Het parlementslid Stephen Byers liet dan weer voor 125.000 pond (141.000 euro) aan kosten terugbetalen voor een ambtswoning die eigendom blijkt te zijn van zijn partner.

Nog bonter maakte het Hazel Blears, minister voor Lokaal Bestuur. Zij deed in 2004 een beroep op belastinggeld voor hypotheken op drie verschillende ambtswoningen in één jaar tijd. Elk huis heeft ze heringericht en twee daarvan vervolgens met een mooie meerwaarde doorverkocht. Tussen twee verhuizingen door logeerde ze twee maanden in een luxehotel. De Britse pers vermoedt dat Blears ook nog de taksen op de winst bij de verkoop van een tweede residentie heeft ontdoken. Volgens The Daily Telegraph zou de voormalige premier Tony Blair dezelfde technieken hebben toegepast om in Londen vastgoed te verwerven ter waarde van 10miljoen pond (11miljoen euro). De belastingdienst heeft een onderzoek aangekondigd.

De betrokken politici gaan in de tegenaanval. Het parlement heeft Scotland Yard gevraagd te onderzoeken wie de mol is die deze bezwarende informatie heeft gelekt aan de pers. De politie moet daarbij ook onderzoeken of de privacy is geschonden. Maar die stappen lijken het imago van de politici meer kwaad dan goed te doen. Zeker Labour wordt door de onthullingen zwaar getroffen. De Labour-politicus Lord Mandelson verweet de conservatieve Daily Telegraph een lastercampagne tegen Labour te voeren.

Op een maand van de Europese en regionale verkiezingen lijkt de politieke schade voor Gordon Brown niet meer te herstellen. Zijn Labourpartij zakt verder weg in de polls, tot een magere 23 procent van de stemmen, de slechtste score sinds 1943. De conservatieven scoren 45 procent, volgens een enquête van de Mail on Sunday. De vraag is wat daarvan overblijft, wanneer The Daily Telegraph ook de kostennota's van de Tories bekend begint te maken.


DS, 11-05-2009 (ls)

Jonathan Smets
11th May 2009, 17:23
Doet me denken aan de Laurent met z'n villa een paar jaar geleden . Dat ze die mannen maar is een goede straf geven en zorgen dat ze alles 3 dubbel moeten terug betalen. Maar ja, waarschijnlijk komen die kl**tzakken er zonder kleerscheuren vanaf. :rage: