PDA

Bekijk de volledige versie : Obama-cadeau: senator loopt over


Barst
29th April 2009, 01:32
Obama-cadeau: senator loopt over


Een Republikeinse senator, Arlen Specter, is gisteren overgestapt naar de Democraten. Zijn partij werd hem te rechts.


Dit onverwachte cadeau voor Barack Obama, die vandaag zijn honderdste dag als president beleeft, brengt de Democraten op 59 van de 100 senaatszetels, nog maar één te weinig voor een ’supermeerderheid’ waarmee ze elke wet kunnen doordrukken. Nummer 60 lijkt bovendien binnen handbereik, want de partij heeft nog een zetel te goed uit Minnesota. Daar won afgelopen november de Democraat Al Franken. Over die uitslag, 312 stemmen verschil, wordt nog geprocedeerd.

Ondanks de electorale afstraffing vorig jaar konden de Republikeinen het de nieuwe president van tijd tot tijd moeilijk maken dankzij de traditie van de filibuster. Oorspronkelijk is dat het eindeloos doorpraten van een senator om te verhinderen dat een wet in stemming komt. Er zijn 60 senatoren nodig om een collega het zwijgen op te leggen. In de praktijk is zo’n marathon niet nodig: een filibuster aankondigen is genoeg.

Specter (79) speelde al een belangrijke rol bij het doorbreken van zo’n Republikeinse blokkade tegen het stimuleringsplan voor de economie, begin februari, na concessies van Obama. Het leverde hem binnen zijn partij veel kritiek op. Hij zei gisteren dat ’mijn politieke gedachtengoed nu meer in lijn is met Democraten dan met Republikeinen’.

In Specters thuisstaat Pennsylvania kwamen al meer Republikeinen tot die conclusie. Vorig jaar lieten 200.000 van hen zich als Democraat registreren. Dat bracht Specter voor de senaatsverkiezingen van komend jaar in de problemen. Bij de voorverkiezingen kon hij niet meer zeker zijn van de kandidatuur voor zijn partij, want van de overblijvende Republikeinen voelen de meesten per definitie voor de harde lijn.

Kennelijk ziet Specter er nu meer heil in, te proberen de kandidaat van de Democraten te worden. Een dankbare Obama heeft hem zijn volledige steun toegezegd.


© Trouw, 29-04-2009