PDA

Bekijk de volledige versie : Vlaanderen en Nederland gaan elkaars diploma's automatisch erkennen


Barst
28th April 2009, 16:13
Vlaanderen en Nederland gaan elkaars diploma's automatisch erkennen


Vlaanderen en Nederland gaan elkaars diploma's van het hoger onderwijs automatisch erkennen. Dat zijn Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (sp.a) en zijn Nederlandse collega Ronald Plasterk dinsdag overeengekomen in de marge van de Bolognaconferentie in Leuven/Louvain-la-Neuve. Beide landen gaan hierover een verdrag opstellen.


Discussie masterdiploma psychologie

Vlaanderen zal het verdrag niet afwachten en alvast een lijst opstellen met graden waarvoor Nederlandse diploma's nu al automatisch erkend worden. Die lijst bevat ook een oplossing voor de discussie rond het masterdiploma psychologie.

Wie vandaag in Vlaanderen werk zoekt met een Nederlands diploma moet zijn toekomstige werkgever overtuigen dat dit diploma dezelfde lading dekt als de Vlaamse equivalent. Ook in omgekeerde richting is dat zo. Je kan de gelijkwaardigheid ook laten vaststellen via een officiële aanvraag, maar dat veronderstelt een omslachtige procedure.


Niet zomaar gelijkwaardig

Voor een aantal diploma's levert deze procedure zelfs onoverkomelijke problemen op. Zo stelt Vlaanderen al geruime tijd dat het Nederlandse masterdiploma psychologie, behaald na 4 jaar, niet zomaar gelijkwaardig gesteld kan worden met een Vlaams diploma, waarvoor je 5 jaar moet studeren.

Om die problemen op te lossen, is nu een akkoord bereikt. De Vlaamse regering maakt op korte termijn een besluit over de manier waarop in de toekomst de gelijkwaardigheid van bachelor, master en doctor wordt vastgesteld. Samen met de Nederlanders wordt vervolgens een lijst gemaakt van de gelijke of verwante opleidingen en graden.

Ook de master psychologie zal op de lijst voorkomen. Het Nederlandse diploma psychologie wordt gelijkgesteld met het Vlaamse diploma arbeidspsychologie. Dat wil zeggen dat iemand met een Nederlands diploma meteen aan de slag kan in functies waarvoor een master arbeidspsychologie, een master psychologie of een master tout court gevraagd wordt. Voor het behalen van een master klinisch psychologie moet de betrokken master een schakelprogramma volgen, zoals ook een Vlaamse master arbeidspsychologie dat vandaag moet doen.


Blog DM, 28/04/09 (belga/mvdb)