PDA

Bekijk de volledige versie : Jongeren gaan soepeler om met Nederlandse taal


Barst
27th April 2009, 16:57
Jongeren gaan soepeler om met Nederlandse taal


BRUSSEL - Nederlandse en Vlaamse jongeren vinden het belangrijk om de Nederlandse taal goed te beheersen, maar ze gaan er soepeler mee om dan de vorige generaties. Vooral in informele situaties nemen ze het niet zo nauw. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nationale Jeugdraad in Nederland, in samenwerking met de Nederlandse Taalunie en het jongerenblad Maks!.


Ruim negen op de tien jongeren vinden goed Nederlands spreken en schrijven alleen belangrijk als het noodzakelijk is, bijvoorbeeld als ze zichzelf moeten presenteren of bij een beoordeling.

Vooral tijdens een spreekbeurt (92 procent) of bij een sollicitatie (96 procent) willen jongeren zich mondeling goed kunnen uitdrukken. Schriftelijk geldt dit vooral bij een verslag (94 procent) of sollicitatiebrief (94 procent).

Jongeren stemmen hun taalgebruik af op de ontvanger. Vrijwel alle jongeren spreken met volwassenen beleefder dan met vrienden. Onder elkaar wordt er vaker Engels en straattaal gesproken. Ook dialect en scheldwoorden komen hier vaker voor.


Straattaal

Zowel Vlaamse als Nederlandse jongeren gebruiken eigen straattaal, gekruid met invloeden uit verschillende andere talen.

Nederlandse en Vlaamse jongeren uit het voortgezet/middelbaar onderwijs geven massaal aan dat ze het Nederlands goed willen beheersen. Ze vertrouwen daarvoor op hun leraren, op woordenboeken en op de spellingchecker op hun computer. Ook lezen vinden jongeren belangrijk, omdat ze hiermee hun woordenschat vergroten (57 procent).


Blog DS, 27-04-2009