PDA

Bekijk de volledige versie : Jong denken houdt geest jong


Barst
25th April 2009, 02:34
Jong denken houdt geest jong


Senioren die er van overtuigd zijn dat ouderen slecht scoren op geheugentaken, zullen ook slechter presteren. Senioren die geloven dat zij wél nog een goed geheugen hebben en die niet meestappen in de negatieve vooroordelen, scoren veel beter.


Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek aan de universiteit van North Carolina. "Het is alsof de vooroordelen over geheugenverlies het geheugenverlies in de hand werken."


Slecht presteren

Tom Hess vertelde sommige senioren vlak voor een geheugentest dat oudere mensen het slecht deden op een dergelijke test. Deze groep presteerde significant slechter. Ook wanneer ze denken dat jongeren op hen neerkijken omwille van hun leeftijd presteren ze slechter.


Self fulfilling prophecy

"Deze situatie komt eigenlijk vaak voor in het echte leven, waardoor het ook een invloed heeft. Als de negatieve stereotypen geactiveerd zijn, gaan de senioren er zich naar gedragen en uiteindelijk de vooroordelen bevestigen." Een typisch voorbeeld van self fulfilling prophecy dus.


Verschil in senioren

Opvallend: de 'jonge' senioren (tussen 60 en 70 jaar) presteerden slechter dan de 71 tot 82-jarigen als de negatieve stereotypen (ouderen kunnen dit niet) waren geactiveerd. De laatste groep was dan weer gevoeliger voor het oordeel van de jongeren.

Dat komt wellicht doordat de eerste groep nog worstelt met het aanvaarden van het ouder worden en nog gelooft in de stereotypen. De tweede groep voelt de kloof waarschijnlijk groeien en heeft geen zin om genegeerd te worden.


Het positieve benadrukken

"Het is voor iedereen beter als we de positieve dingen benadrukken. Als iemand zelfzeker ouder wordt, dan zal het geheugen minder snel beginnen falen", concludeert Hess. Eerder bleek ook al dat mensen die open zijn van geest ouder worden.


Blog HLN, 24/04/09 (edp)