PDA

Bekijk de volledige versie : Europa maakt verder werk van toenadering met Turkije


Barst
21st April 2009, 21:02
Europa maakt verder werk van toenadering met Turkije


De toetredingsgesprekken van Turkije met de Europese Unie gaan de goede kant uit. Dat was vandaag de boodschap na afloop van een topontmoeting in Praag. "De gesprekken tonen dat Turkije steeds dichter bij de EU komt te staan", zei Karel Schwarzenberg, minister van Buitenlandse Zaken van EU-voorzitter Tsjechië. "Er heerst een sterke consensus over het verderzetten van het toetredingsproces", zei dan weer de Turkse buitenlandminister Ali Babacan.


Win-winsituatie

Onlangs liet de Franse president Sarkozy verstaan dat hij gekant is tegen de toetreding van Turkije tot de EU, en dat een meerderheid van de Europese lidstaten zijn mening deelt. "Deze discussie is niet echt productief en riskeert de bilaterale relaties schade te berokkenen", zo zei Babacan vandaag. Volgens hem heerst er integendeel een sterke eensgezindheid over het verderzetten van de toetredingsgesprekken met Turkije, wat "een win-winsituatie is voor zowel de EU als Turkije".


Steun van grote meerderheid

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Carl Bildt, herinnerde eraan dat elke uitbreiding van de EU voor weerstand heeft gezorgd, maar dat ze "allemaal een succes waren". De toetreding van Turkije "wordt gesteund door een grote meerderheid van landen en door een grote meerderheid in het huidige Europees Parlement", zo gaf hij mee. Zweden is binnen de EU een van de grootste voorstanders van de toetreding van Turkije en neemt vanaf 1 juli het Europees voorzitterschap waar.


Hervormingen doorvoeren

Babacan zei dat zijn land de nodige hervormingen blijft doorvoeren met het oog op de toetreding, een "proces dat elk jaar bevredigender wordt". Hij bevestigde nog eens dat Turkije voor juni twee extra hoofdstukken wil aansnijden in het kader van de toetredingsonderhandelingen.


Frankrijk blokkeert

Sinds het begin van die onderhandelingen in oktober 2005 heeft Ankara nog maar tien hoofdstukken willen openen van de in totaal 35 waarover gesproken zou moeten worden. Acht andere werden in december 2006 door de EU bevroren omwille van het mislukken van de totstandkoming van een handelsakkoord tussen Turkije en Cyprus. Nog eens vijf andere, die direct betrekking hebben op de toetreding, worden geblokkeerd door Frankrijk.


Nog jaren onderhandelen

Een deadline of een precieze datum voor de toetreding van Turkije werd vandaag niet gegeven in Praag. Aangenomen wordt dat de onderhandelingen nog jaren zullen duren voor er een definitieve politieke beslissing genomen wordt.


Blog DM, 21/04/09 (belga/eb)

Natasja_dc
9th May 2009, 18:33
De toetreding van Turkije tot de EU is volgens mij een principiële kwestie omdat het een moslimland is. Ik zou de toetreding een heel groot gebaar vinden van het christelijke westen naar de moslims toe dat bewijst dat wij ze evenwaardig vinden. Het zou heel goed zijn voor de wereldvrede.

Ik vind dat Turkije op dezelfde manier moet behandeld worden dan andere landen die willen toetreden. Dat ze eigenlijk net buiten Europa liggen, vind ik minder belangrijk dan het gebaar naar de moslimlanden toe.

stephanie.engelen
19th May 2009, 20:11
Wat is het probleem met de Islam? Het is geen voedingsbodem voor democratie (kerk en staat is 1 geheel). Geen democratie betekent een slechte economie. Landen waar de Islam de plak zwaait zijn landen gevuld met arme mensen, die niets hebben, en terugvallen op hun geloof. Maar het is net door dit geloof dat deze landen niet mee op de trein zijn kunnen springen van economische groei.

Het Christendom daarentegen is een goede voedingsbodem voor de economie. Mensen zijn vrij en er heerst democratie.

Als we Turkije bij de EU krijgen, kunnen we ze als voorbeeld gebruiken voor alle andere Islamlanden. Als Turkije, na democratie in te voeren (een verwestelijking van het Islamgeloof), 'rijker' wordt, zullen de andere Islamlanden misschien ook tot inzicht komen.

Het komt er gewoon op neer dat het Islam geloof niet democratisch genoeg is voor toetreding tot de EU of voor economische groei. Wanneer Turkije zijn mentaliteit wijzigt en toetreedt tot de EU, zullen ze als voorbeeld gesteld kunnen worden voor de andere Islamstaten.