PDA

Bekijk de volledige versie : Uitzendtijdstip 'Terzake' staat ter discussie bij VRT


Steven Willemsens
21st April 2009, 12:51
BRUSSEL l Op de nieuwsdienst van de VRT ligt een plan op tafel om Terzake in het programmaschema naar achter te schuiven. Een later uitzendtijdstip geeft de technische ploeg meer armslag en zou ervoor zorgen dat Terzake uit het vaar- water van Thuis en Familie blijft.


De kijkcijfers voor Terzake zitten sinds eind vorig jaar in een neerwaartse spiraal. Van de gemiddeld 240.000 kijkers in december 2008 bleven er in de eerste helft van april 2009 maar 178.000 meer over.
Toch is dat niet de reden waarom nu nagedacht wordt over het uitzendtijdstip van het programma", vertelt hoofdredacteur Siegfried Bracke. "De kijkcijfers liggen perfect in de lijn van de voorbije jaren. In het voorjaar merken we steeds een dipje. Hoe dat komt? Geen flauw idee."
Bracke gaat nog een stapje verder. "Afgaande op de cijfers die we nu halen, ga ik ervan uit dat ons jaargemiddelde een tikkeltje hoger zal liggen dan dat van 2008."
Dat betekent dat Terzake dit jaar zou afklokken op een gemiddelde van iets meer dan 204.000 kijkers. Kan Bracke daar vrede mee nemen? "Neen, natuurlijk niet. Maar we moeten ook realistisch zijn. We hebben om acht uur af te rekenen met concurrentie van Thuis en Familie, twee programma's die het qua kijkcijfers heel goed doen."
Die concurrentie is een van de redenen waarom nagedacht wordt over een verschuiving. "Het is niet de eerste keer dat zo'n plan boven water komt", weet Bracke. "Maar nu is er ook een technische kant aan het verhaal. Door een paar verschuivingen in het werkschema heeft de technische ploeg achter Terzake maar enkele minuten de tijd om het programma op antenne te brengen. En die tijdsdruk zorgt voor technische foutjes."
Maar het verschuiven van Terzake heeft ook nadelen, beseft Bracke. "Het zou bijvoorbeeld betekenen dat we hopeloos in de knoei komen wanneer er voetbal op het programma staat." Dat Terzake met een later uitzenduur - nog meer - in het vaarwater van Phara komt, is volgens Bracke geen probleem. "Wat mij betreft kunnen de twee zelfs vlak na elkaar uitgezonden worden. Waarom niet? Twee duidingsprogramma's van dertig minuten die op elkaar volgen, dat moet toch kunnen?"
De beslissing of en naar welk tijdstip Terzake verschoven wordt, is evenwel nog niet voor morgen. "Het kan ten vroegste bij de start van het nieuwe seizoen in september. Maar hoogstwaarschijnlijk zal de verschuiving, als die er al komt, pas voor begin volgend jaar zijn." (PD)
Hoofdredacteur Siegfried Bracke:
Later starten kan, maar is moeilijk als er voetbal op programma staat.

Pieter Dumon

Bron : DM 21/04/'09

Waar is de tijd dat we nog Terzakes moesten bespreken voor RZL. Uiteindelijk draait dit programma toch ook maar rond kijkcijfers, de echt geïnteresseerde "die hard" terzakefans kijken niet naar thuis of familie, voor hen moet het niet verplaatst worden. Maar inderdaad, om hogere kijkcijfers te behalen kan je stoppen met ertegen te concureren en je erbij neerleggen, maar dan zit je weer in het vaarwater van de voetballers. TV maken is toch niet zo makkelijk als het lijkt...