PDA

Bekijk de volledige versie : Vlaktaks: het overwegen waaard?


Barst
28th September 2005, 00:57
Economen: eigen huis en ouderen meer belasten


De Raad van Economische Adviseurs vindt dat het belastingstelsel radicaal gewijzigd moet worden.


De zogeheten vlaktaks, één uniform belastingtarief voor iedereen, moet serieus overwogen worden en daarvoor moeten heilige huisjes omver. De Raad van Economische Adviseurs (REA), een adviesorgaan van de Tweede Kamer, vindt dat de hypotheekrente veel minder aftrek moet opleveren en dat ouderen meer belasting moeten gaan betalen. De overheid krijgt zo de financiële middelen om een belastingstelsel in te richten met één tarief voor iedereen en ook nog eens een zo laag mogelijk tarief. Zo komen er, aldus de economen meer prikkels om betaald werk te aanvaarden, respectievelijk aan het werk te blijven.

Het Nederlandse belastingstelsel kent nu nog het systeem dat meer belasting wordt betaald naarmate iemand meer verdient. Dit zogenoemde draagvlakbeginsel is in de loop der jaren uitgehold. Door de mogelijkheid uitgaven (vooral het eigen huis) af te trekken, is de belastingdruk voor hogere en middeninkomens aanzienlijk lager dan het officiële tarief aangeeft. Van de REA zou het huis hooguit nog in Box III (de vermogensbelasting met een veel lager tarief en dus minder aftrek) mogen worden opgenomen.

De prikkel tot werken wordt sterker naarmate het vlaktaks-tarief lager is, aldus de REA. Immers: als je meer overhoudt van elke verdiende euro, zul je meer prikkels ervaren om te blijven werken. Daarom moet voor de financiering ook worden overwogen om 65-plussers zwaarder te belasten. Volgens de REA worden ouderen met een aanvullend pensioen te zeer bevoordeeld.

Ook de coalitiepartijen in de Kamer toonden zich al voorstander van een vlaktaks. De aftrek van hypotheekrente was echter zelden of nooit een financieringsbron. Het zwaarder belasten van ouderen al helemaal niet. Beide onderwerpen gelden in de politiek als een taboe


Trouw, 28-09-2005