PDA

Bekijk de volledige versie : Wetenschappers waarschuwen voor 'megadroogte'


Gitte Leenaerts
17th April 2009, 14:22
Wetenschappers waarschuwen voor 'megadroogte'

De opwarming van het klimaat kan de lange droge periodes in Afrika verergeren en het leven kosten aan veel mensen. Dat stellen Amerikaanse klimatologen in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

De recentste droogte, die startte rond 1960, kostte aan 100.000 mensen in Afrika het leven. Het zou slechts een voorproefje zijn van de toekomstige monsterlijke 'megadroogten', aldus de onderzoekers.

Korte en langere droge perioden, soms wel eeuwenlang, wisselen elkaar stelselmatig af in westelijk Afrika. De opwarming van de aarde maakt deze droogten echter strenger en moeilijker te overleven voor de bevolking. (sam)

17/04/09 06u58 HLN- Wetenschap

Eigen mening:
Wetenschappers moeten in plaats van met zulke "ontdekkingen" naar voor te komen beter eens de koppen bij elkaar steken en kijken hoe ze dit gaan oplossen. In plaats van hun tijd te steken in het "voorspellen" van een rampscenario. Men moet dringend oplossingen zien te vinden...

jan.dufraing
23rd April 2009, 22:48
De wetenschappers voeren onderzoeken uit om dingen te kunnen voorspellen en te voorkomen. Ze moeten eerst met extreme voorspellingen komen vooral eer de wereldbevolking hier aan mee wil werken. Ze hebben al oplossingen voor ogen waarschijnlijk, maar geld vinden om deze te verwezenlijken is iets anders.

De wetenschappers doen hun werk. We zouden beter eens proberen in te schatten wat het effect kan zijn vooral eer we het allemaal gebruiken. Als je kijkt naar onze levens stijl. Al de uitvindingen rond ons verbruiken energie. Door deze extra energie zitten we nu met een opwarming van de aarde. Dit heeft tot gevolgen dat er in de toekomst de natuurrampen erger zullen worden. Er zit meer energie in warme lucht dus zijn er zwaardere stormen. Alles wordt dan extremer. De woestijnen zullen uitbreiden en de stormen meer schade aanrichten.

Dat zijn allemaal gevolgen van wat we eerder hebben uitgevonden en dit voor onze eigen luxe.

Besluit:
De wetenschappers doen hun werk, maar de gevolgen komen op deze moment pas aanbod. Oplossingen zoeken en vinden gaat genoeg, maar deze uitvoeren is nog een andere zaak.