PDA

Bekijk de volledige versie : Grote kolonie orang-oetangs ontdekt op Borneo


Barst
14th April 2009, 13:56
Grote kolonie orang-oetangs ontdekt op Borneo


JAKARTA (AFP) - Een kolonie van honderden, mogelijk duizenden, orang-oetangs is ontdekt in een tropisch regenwoudgebied op het Indonesisch eiland Borneo (officieel Kalimantan). Daardoor is er weer hoop dat deze soort bedreigde mensapen beschermd kan worden. Dat meldde de ngo Nature Conservancy.


Tot 5.000 orang-oetangs zouden kunnen leven in deze afgelegen oerwouden van de provincie Oost-Kalimantan, verklaarde Erik Meijaard, een expert van Nature Conservancy. Liefst 219 'nesten', platforms die de mensapen vervaardigen van takken en bladeren als slaapplaats in de bomen, werden geregistreerd tijdens een onderzoek van de ngo in december.

'We zijn in de wolken over deze ontdekking. We hebben al contact genomen met de lokale autoriteiten en de inheemse bevolking opdat dit gebied een beschermde zone wordt voor de orang-oetangs', zei Nardiyono, een Indonesische wetenschapper die het onderzoek leidde voor rekening van de Amerikaanse ngo. Volgens hem zijn deze mensapen naar dit gebied gevlucht na de branden die een deel van Kalimantan in 1997 en 1998 in de as hebben gelegd. 'In tegenstelling tot andere soorten, passen ze zich beter aan moeilijke omstandigheden aan', zei Meijaard.

Volgens Nature Conservancy leven er wereldwijd nog tussen de 50.000 en 60.000 orang-oetangs in het wild, waarvan 80procent in Indonesië en 20procent in Maleisië, dat ook een deel van Borneo bezit. Hun habitat wordt bedreigd door de ontbossing, die is toegenomen door de bosbouw, de uitbreiding van oliepalmplantages en de mijnbouw.

The Nature Conservancy: www.tnc.org


DS, 14-04-2009