PDA

Bekijk de volledige versie : Winnaars & verliezers 04-04-2009


Barst
4th April 2009, 15:45
WINNAARS



1. Yves Leterme

Het nieuws sloeg in als een bom: Yves Leterme heeft vrienden. Liefst drie. En dan nog wel in de politiek. De scoop van het jaar, en aan wie geeft meneer die? Aan de Volkskrant. Bij de Belgische Wetstraatpers heeft Leterme vast niet veel vrienden meer, maar dat zal hem worst wezen: deze week is gebleken dat Yves de meest gevraagde gast is in entertainmentprogramma's, en zelfs premier Van Rompuy (die, voor de duidelijkheid, niet één de drie genoemde vrienden is) toonde enige clementie: 'Yves Leterme in mijn regering? En waarom niet?' verkondigde hij in grote letters in deze krant. Wij kunnen wel enkele antwoorden verzinnen op die vraag, maar we willen iedereen te vriend houden.


2. Herman Verbruggen

'Een roeper', zo noemt zijn scenarist Koen Vermeiren hem. 'Zet zo iemand bij An Swartenbroekx, Ann Tuts en Marijn Devalck en de sfeer is te snijden'. Als Herman Verbruggen zegt dat het scenario voor de Kampioenenfilm niet goed genoeg is, dan komt de film er niet. Terwijl Verbruggen in de serie toch Markske speelt, de grootst denkbare schlemiel, met wie niemand rekening houdt. Voorwaar een groot komisch acteur. Dat bleek nog maar eens toen deze krant hem om een reactie vroeg: 'Het verhaal was nu eenmaal niet goed genoeg', sprak hij. 'De Kampioenen gaan voor kwaliteit.' Nooit te beroerd voor een grap, die Verbruggen.


3. Ornelis en Rogiers

Ze hebben twee weken lang hun kak moeten ophouden, maar nu zijn Sven Ornelis en Kurt Rogiers eindelijk uit die verdomde container bevrijd. De vraag waarop het verlossende juiste antwoord kwam, was: 'Hoe noem je een vrouwelijk schaap?' 'Nooit gedacht dat ik nog zo opgewonden zou raken van een ooi', schreeuwde Rogiers tegen al wie het horen wilde, terwijl hij zich op zijn vrouw stortte. 'Natuurlijk hebben we hem gemist', blaatte ze even later in de microfoon, 'maar het viel nog mee: de kleintjes hebben het niet eens beseft.' Er zijn nog vaders.


4. Georges Leekens

250.000 euro per maand gaat Georges Leekens verdienen als trainer van de Saudische ploeg Al Hilal. wij vragen ons af of René Vandereycken dat eerlijk vindt.



VERLIEZERS


1. Lieberman

Nauwelijks had Avigdor Lieberman de eed afgelegd als nieuwe Israëlische minister van Buitenlandse Zaken of hij mocht al zeven uur lang uitleg geven aan de politie over vermoedens van omkoperij, corruptie en witwaspraktijken.
'Een complot', luidt Liebermans repliek, die duidelijk niet van plan is om zich door het gerechtelijk onderzoek van zijn politieke spoor te laten afbrengen. Daardoor is een nog grotere verliezer dan de nieuwe minister de vrede in het Midden-Oosten. Tot enige toegeving aan de Palestijnen is Lieberman volgens zijn eerste officiële verklaringen niet bereid.


2. Formule 1

Zondag was het nog feest in de F1-stal van Ross Brawn. Zijn piloot Jenson Button won de openingswedstrijd van het F1-seizoen in Australië. Maar niemand wist dat toen al 270 ontslagbrieven klaar lagen om de renstal te saneren. Een derde van het personeel moet afvloeien, want ook in de F1 is het bezuinigen geblazen.

Vergeet de vijfsterrenhotels, de dure champagne en de welgevormde pitspoezen. Voortaan wordt het exclusieve racecircuit met schuimwijn, goedkope motels en de dienstertjes uit de cafetaria opgevrolijkt. De crisis treft overigens alle renstallen. Sponsors haken af en toeschouwers blijven weg. Vooral de financiële instellingen zeggen gulle sponsorcontracten op. Ze hebben al zoveel miljarden in rook zien gaan dat ze niet nog eens vele miljoenen door de uitlaat willen jagen.


3. Frits Kroymans

Ooit de Nederlandse koning van de luxewagen, vandaag de door schuldeisers belaagde eigenaar van een failliet auto-imperium. Frits Kroymans zag zijn importbedrijf ineenstorten toen de economische crisis de vraag naar peperdure en benzineverslindende Hummers, Ferrari's en Cadillacs deed kelderen. Kroymans krijgt zijn auto's nu alleen nog aan de straatstenen kwijt. In de Antwerpse haven staan al maanden 1.200 Alfa Romeo's te wachten op een bestemmeling. In Rotterdam staan maar liefst 1.600 Cadillacs en Hummers te wachten op Godot.

Met dat soort monsters wil vandaag niemand nog rijden. Met een Alfa Romeo daarentegen nog wel. Maar dan wel niet met een ondertussen verouderd model.


DS, 04-04-2009 (ls)