PDA

Bekijk de volledige versie : Vlaams belang vs. Vlaamse regering


Pieterjan
26th September 2005, 23:07
Vlaams Belang: "gebrek aan visie"
De tsoenami aan voorstellen in de Septemberverklaring moet het gebrek aan visie van de Vlaamse regering camoufleren. Die stortvloed zal weinig invloed hebben op de stijgende werkloosheid, het record aantal faillissementen en de bijna halvering van buitenlandse investeringen. Dat stelt Filip Dewinter, fractieleider van het Vlaams Belang in het Vlaams Parlement.


"Geen antwoord op belangrijke dossiers"
Alhoewel het Vlaams Belang zich kan terugvinden in sommige voorstellen - het Vlaams Agentschap Ondernemen, het Innovatiefonds, Tast-Force Buitenlandse Investeringen, Vriendenlening, START-programma rond Zaventem, enz. -, stelt de fractie niettemin vast dat de minister-president geen antwoord heeft op belangrijke dossiers zoals de nachtvluchten rond Zaventem, het kernenergiedebat, de toepassing van het jeugdsanctierecht, de financiering van de zorgverzekering.

"Ondertussen schuift Leterme wel de praktische invulling van het nieuwe Vlaamse mestbeleid, de invoering van het autowegenvignet en de dienstencheques in de kinderopvang voor zich uit", aldus nog Dewinter. "Alhoewel de Vlaamse regering beweert een investeringsregering te zijn stelt het Vlaams Belang vast dat de wachtlijsten in de zorgsectoren en de sociale huisvesting alsmaar langer worden", luidt het.

Vestzak-broekzak-operatie
De partij stelt ook veel vragen bij de zogenaamde alternatieve financieringsmechanismen en de pps-formules die het gebrek aan middelen van de Vlaamse regering moeten compenseren. Dewinter waarschuwt dat de Vlaamse lastenverlaging een vestzak-broekzak-operatie dreigt te worden. De verlaging wordt door het aanhouden van de Elia-heffing en invoering van de riooltaks gecompenseerd, meent hij.

Op communautair vlak kiest Leterme voor de rust van het kerkhof, aldus Dewinter die meent dat de minister-president hiermee in eerste instantie het vertrouwen wil winnen van de PS teneinde zijn ambitie om federaal premier te worden, waar te kunnen maken.

26/09/05 22u16
bron: hln.be