PDA

Bekijk de volledige versie : Leger doodde burgers Gaza ’zomaar’


Barst
20th March 2009, 02:22
Leger doodde burgers Gaza ’zomaar’


Ze schoten op Palestijnse burgers, gewoon, omdat ’het allemaal terroristen zijn’. Verhalen van soldaten die in Gaza vochten, schokken Israël.


Het Israëlische leger begint een onderzoek naar het gedrag van gevechtseenheden tijdens de oorlog in Gaza in december en januari. Aanleiding zijn getuigenissen van militairen uit lagere rangen over het doden van burgers in de krant Ha’aretz.

Bij de gevechten in de Gazastrook rond de jaarwisseling zijn naar schatting 1300 Palestijnen gedood. Volgens de Palestijnen zijn dat voor meer dan helft burgers, maar het Israëlische leger (IDF) sprak dat tot nu toe tegen. Het beweerde dat de Israëlische troepen het maximale hebben gedaan om burgerdoden te vermijden en dat ze zich alleen hebben gericht op het uitschakelen van Palestijnse strijders. Minister van defensie Ehoed Barak herhaalde gisteren voor de Israëlische radio dat het Israëlische leger in zijn ogen ’het meest ethische leger ter wereld is’.

In de Ha’aretz van gisteren komt een ander beeld naar voren. Daarin beschrijven militairen hoe Palestijnse burgers werden neergeschoten door scherpschutters zonder dat er een duidelijke reden voor was. Ook beschrijven soldaten hoe ze huizen van Palestijnen leeghaalden en de gehele inhoud op straat gooiden. Ha’aretz zal vandaag nog meer getuigenissen publiceren.

De militairen deden hun verhaal tijdens een cursus voor militairen in opleiding. De docent van die cursus, Danny Zamir, besloot het materiaal openbaar te maken, nadat hij hun verhalen eerder aan hoge officieren had gemeld. Hij zegt tevoren niet te hebben geweten wat de soldaten zouden melden, maar toonde zich ’geschokt’ over wat hij hoorde. Zijn inschatting is dat de legertop de verhalen serieus neemt.

Ha’aretz concludeert dat dit soort gedragingen van het Israëlische leger niet bekend waren bij de legertop, omdat bij de debriefing met officieren is gepraat en niet met het voetvolk. „Het lijkt erop dat, los van enkele incidenten, de regel is: ’jij vraagt er niet naar, wij vertellen het niet’.” Hoge officieren zeggen nu een ’intensief en alomvattend onderzoek’ te starten naar aanleiding van de getuigenissen.

Internationaal wordt er al langer op aangedrongen dat de Israëlische operaties in de Gazastrook tegen het licht worden gehouden. Zo vroegen zestien volkenrechtdeskundigen en mensenrechtenactivisten VN-topman Ban Ki-moon en de Veiligheidsraad eind vorige week om een VN-onderzoek naar mogelijke schendingen van het oorlogsrecht door Israël in de Gazastrook. Ook wil de groep, onder wie Nobelprijswinnaar Desmond Tutu en de oud-VN-Hoge Commissaris mensenrechten Mary Robinson, dat er aanbevelingen komen voor strafvervolging van schuldigen.


© Trouw, 20-03-2009

liesanne.adriaenssens
21st March 2009, 11:21
Mijn mening:
Ik vond dat je vanaf het begin al kon zien dat dit geen eerlijke oorlog was. (Alsof oorlog eigenlijk ooit eerlijk verloopt ...)
De Palestijnen doden twee Israëlieten. Het gevolg: de Israëlieten doden minstens 100 Palestijnen als tegenreactie.

Een tijdje geleden hebben ze hier een hele goede maar schokkende documentaire over uitgezonden (Programma van Panorama - BBC, met Rudy Vranckx), zeker de moeite waard om te zien. Daarna kun je nog eens na denken over de 'verantwoorde' aanvallen van de Israëlieten. Het duurt maar 25 minuten, geen grote of lange moeite die je moet doen om de waarheid te kennen.
http://www.youtube.com/watch?v=81nVOgyNtKA (Deel 1)
http://www.youtube.com/watch?v=JZ3HBJZB-v8&feature=related (Deel 2)
http://www.youtube.com/watch?v=_PNjISaJGg4&feature=related (Deel 3)

Barst
28th March 2009, 21:52
Terug naar Gaza


BRUSSEL - Israëlische soldaten die op moeders en kinderen schieten. Witte fosfor afgeschoten in burgerwijken. Palestijnse kinderen als menselijk schild. Zeventig dagen na de Gaza-oorlog verschijnt rapport na rapport. De Standaard vergelijkt de beschuldigingen met onze eigen bevindingen van januari, in Gaza.


'Tijdens het Israëlische offensief in de Gaza-strook hebben Israëlische soldaten de opdracht gekregen om ook op hulpverleners te schieten. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz. In een van de Palestijnse huizen die door het Israëlische leger waren overgenomen, werd door de bewoner later een briefje teruggevonden met onder meer de woorden: 'Rules of Engagement: open ook het vuur bij hulpverlening'.' (DS 24 maart)

'PHR-Israël ontving rapporten over zestien medische hulpverleners die werden gedood en vijfentwintig die gewond raakten door vuur van het Israëlische leger, allemaal terwijl ze hun medische taken uitvoerden. Verder werden acht ziekenhuizen en 26 eerstehulpposten geraakt door het leger.' (Physicians for Human Rights - Israël, 23 maart)

'Het Israëlische leger heeft in Gaza niet alleen witte fosfor gebruikt in open gebieden als rookscherm voor zijn troepen. Het vuurde geregeld witte fosfor af boven dichtbevolkte gebieden.' (Human Rights Watch, 25 maart)

'Door het feit dat de gevechtszone zo dichtbevolkt was met burgers, konden de wapens die ingezet werden, op geen enkele manier legaal gebruikt worden.' (VN-mensenrechtenraad, 17 maart)

'Drie tienerbroers van de Al-Attar-familie beschreven hoe ze, onder schot gehouden, uit hun huizen werden gehaald en voor Israëlische tanks moesten neerknielen, om Hamas-strijders af te schrikken. Ze werden door Israëlische soldaten in Palestijnse huizen gestuurd. 'Wij moesten eerst gaan', zei de veertienjarige Al'a al-Attar.' (The Guardian, 24 maart)

'1 shot, 2 kills.' ('Een schot, twee doden'. Tekst op T-shirts van Israëlische rekruten, bij een tekening van een zwangere Palestijnse vrouw als schietschijf. Gedocumenteerd door Haaretz).


Zeitoun, 21 januari

'We werden met honderd familieleden samengedreven in een huis, dat de dag erna werd bestookt. Van de honderd stierven er dertig, de jongste was vijf maanden oud', zegt landbouwer Eyad Samouni (28), die zijn vrouw, vader en moeder verloor. Het is januari en we staan in een buitenwijk van Gaza-Stad, Zeitoun. Tanks en bulldozers hebben de landbouwvelden rondom platgewalst, en ook een kippenkwekerij - de stoffelijke resten van vijftigduizend kippen, platgedrukt in hun hokken, verspreiden een verschrikkelijke stank.

Van de grote, betonnen meergezinswoningen staan alleen die overeind die door het Israëlische leger waren ingericht als militaire posten. Muren zijn opengebroken om scherpschuttersposten te installeren, overal liggen kaki waste disposal bags en er staan nog open blikjes 'Galilee Olives'.

Op de muren van de huizen staan graffiti in het Hebreeuws en het Engels. Onder een Israëlische vlag staat 'Gaza, here we are!' Op een andere muur is geschreven 'Arabs need 2 die' (Arabieren moeten sterven) en 'Make war, not peace'.

'Toen de aanval op 3 januari begon, hoorden we tanks en helikopters. Ze begonnen meteen te schieten', zegt Eyad Samouni. 'Toen kwamen de soldaten. Ze gingen eerst het huis van mijn oom binnen, die meteen werd gedood. Ook zijn zoontje van vier schoten ze dood.'

Klopt het verhaal dat Eyad Samouni vertelt? Uit een vergelijking met verhalen van andere mensen in dezelfde buurt lijkt er een patroon op te duiken. Bij de El Helo-familie, verderop, vertelt dochter Rida (23) hoe bij de Israëlische aanval haar vader van 60 meteen werd doodgeschoten. Ze toont de trap waaronder ze schuilden toen het leger kwam binnenvallen, en het bloed van haar vader. Toen de familie daarna het huis probeerde te ontvluchten, werden haar broer van 25 en neefje van één jaar oud doodgeschoten, zegt ze.

De buurtbewoners vertellen hoe burgers met witte vlaggen nog werden beschoten, net zoals ambulances die de gewonden kwamen oppikken.

Vorige week, 19 maart. De Israëlische krant Haaretz brengt getuigenissen van soldaten die er in Zeitoun bij zijn geweest. Een pelotonscommandant liet een familie gaan uit het huis dat zijn soldaten hadden bezet, maar een moeder en haar twee kinderen begrepen zijn orders niet. Een scherpschutter op het dak werd niet verwittigd.

'Hij zag een vrouw en kinderen dichterbij komen, dichter dan de lijn waar volgens zijn orders niemand voorbij mocht. Hij schoot hen meteen neer. Ik denk niet dat hij er zich slecht bij voelde, want vanuit zijn standpunt deed hij zijn werk zoals hem was bevolen.'

Over 'de sfeer in het algemeen' zei een sectiecommandant: 'Ik weet niet hoe het te beschrijven. Het leven van Palestijnen is veel, veel minder belangrijk dan het leven van onze soldaten.'


Shifa-hospitaal, 21 januari

Dokter Bakhtyar Baram (49) is een Iraakse Koerd die al vijftien jaar in een Deens ziekenhuis werkt. Tijdens de oorlog is hij vrijwillig komen helpen in het grote ziekenhuis van Gaza-Stad, Shifa. Baram vertelt over de merkwaardige verwondingen. 'De brandwonden van witte fosfor branden nog uren na, door de spieren heen, tot op het bot. We hebben ook vele patiënten waarvan beide benen zijn weggeblazen door bommen, alsof die ervoor gemaakt zijn. Duitse collega's spreken over DIME-bommen.'

Het Israëlische leger ontkende tijdens de oorlog eerst staalhard dat witte fosfor-bommen werden gebruikt. Daarna werd gezegd dat die bommen alleen werden gebruikt 'overeenkomstig het internationale recht'. In dat geval zouden de brandbommen zijn gebruikt in open terrein, als rookscherm. Maar in Gaza werden ze ook gebruikt in dichtbebouwde wijken. Ze troffen zelfs een opslagplaats en school van de Verenigde Naties. Amnesty International meent, in een rapport van 25 maart, over voldoende bewijzen te beschikken om te spreken over oorlogsmisdaden.

Wat de 'vreemde bommen' van dokter Baram betreft: de VN-mensenrechtenraad beschreef op 17 maart het 'wettelijk dubieus gebruik van wapens zoals (...) Dense Inert Metal Explosives (DIME), die intense explosies op een kleine oppervlakte veroorzaken en die lichaamsdelen uiteenrijten.'

Hoeveel doden vielen er uiteindelijk in de Gaza-oorlog? Aan Israëlische zijde vielen er dertien: drie burgers die werden gedood door Hamas-raketten en tien soldaten. Aan Palestijnse zijde spreekt het Israëlische leger nu over 1.166 doden, onder wie 709 Hamas-militanten (politieagenten inbegrepen) en 295 burgers, van wie 89 minderjarigen en 49 vrouwen.

Het Palestijnse Centrum voor de Mensenrechten, dat alle doden met naam en leeftijd noemt op het internet, zegt dat er 1.414 Palestijnen zijn gedood, van wie 236 Hamas-strijders, 255 politieagenten, en 926 burgers - onder wie 313 kinderen en 116 vrouwen.

Gevraagd naar een reactie op de beschuldigingen van oorlogsmisdaden, zei de stafchef van het Israëlische leger, Gabi Ashkenazi, deze week: 'Ik geloof niet dat het Israëlische leger burgers in Gaza in koelen bloede kwaad heeft gedaan'. De minister van Defensie, Ehud Barak, noemde zijn leger 'moreel het meest hoogstaande leger ter wereld.'


DS, 28-03-2009 (Jorn De Cock)