PDA

Bekijk de volledige versie : Maten, makkers, flikken


Barst
7th March 2009, 14:58
Maten, makkers, flikken


GENT - De frauderende chef van de Gentse politiezone sleurt, naast twee officieren van het korps, ook een vrouwelijk gemeenteraadslid van de SP.A mee in zijn val.


'Ik heb gehandeld zoals ik dacht te moeten handelen voor echte vrienden.' Zo motiveerde het SP.A-gemeenteraadslid Anne Schiettekatte gisteren de valse verklaring die ze heeft afgelegd ten voordele van de geschorste politiechef Peter De Wolf. Ze is daarmee al de vierde dominosteen die tegen de grond gaat nadat bekendraakte dat De Wolf in dronken toestand een aanrijding veroorzaakte en daarna door leugens en bedrog aan een straf probeerde te ontsnappen.

De politica had aanvankelijk verklaard dat zij de korpsoverste in haar wagen naar huis had gebracht. Haar verklaring staafde zijn smoes dat niet hij het ongeluk met zijn dienstwagen had veroorzaakt, maar commissaris Sonia Corryn. De Wolf had haar naar eigen zeggen de sleutels van zijn dienstwagen gegeven omdat hij te veel gedronken had. Toen zij met de auto een ongeluk veroorzaakte, lag de korpschef zogezegd al lang in zijn bed.

Het vriendenkliekje rond De Wolf had niet zomaar snel een plannetje in elkaar gebokst. Voor Corryn de politie belde om het ongeluk te melden, hadden ze samen goed nagedacht hoe ze alle mogelijke valkuilen konden afdekken en hoe ze het vel van de Gentse korpschef konden redden. Het lid van de dienst Intern Toezicht, een goede vriend van De Wolf, die een cruciale rol moest spelen in het valse scenario, was al op de plaats van het ongeluk nog voor de gewone interventieploeg vaststellingen kwam doen.

Wekenlang leek het plan stand te houden. Maar binnen het Gentse korps bleef het verhaal etteren. Veel politiemensen hadden het moeilijk met het verhaal van de korpschef. Er was ook een ambulancier die toevallig voorbij de plek van het ongeluk kwam, een vluchtmisdrijf meende te zien en de nummerplaat van de wagen doorgaf.

Het was uiteindelijk het Comité P, dat ver van het Gentse korps staat, dat van het parket de opdracht kreeg volledige klaarheid te scheppen. Pas toen het onderzoek van het Comité P aan het licht bracht dat De Wolf wél aan het stuur zat, vielen de dominostenen een voor een. De drie toplui van het Gentse korps werden donderdag alledrie langdurig ondervraagd en gingen door de knieën.

De drie politiemensen zijn geschorst. Anne Schiettekatte nam gisteren met roodomrande ogen ontslag als gemeenteraadslid. Een ontslag dat ze aankondigde aan de zijde van een geschokte burgemeester Daniël Termont.

Het gesjoemel kon immers alleen gebeuren dankzij de medewerking van een vriendenkliekje. Commissaris Sonia Corryn, een oude vlam van De Wolf, Olivier Speeckaert van de dienst Intern Toezicht en SP.A-gemeenteraadslid Anne Schiettekatte stonden dicht bij de korpschef.

Buiten die vriendengroep groeide de jongste maanden de kritiek op De Wolf. Dat had veel te maken met het liederlijke gedrag van de korpsoverste.

'Tot drie uur 's nachts in uniform staan dansen op de tafels van een café in Gent vreet aan je gezag', zegt een ingewijde. 'Nog erger was dat hij zich na zijn aanstelling onaantastbaar waande. Hij begon te zweven, misschien omdat hij zich gedekt voelde door liberale politici die hem genegen waren.'

De onvrede binnen het korps nam toe na het eerste ongeluk, dat De Wolf veroorzaakte in oktober. Daarbij reed hij met zijn drie dagen oude dienstwagen tegen een publiciteitsbord, maar hij liet de zaak toedekken en de schade blijkbaar 'regelen' door de dienst Financiën en Middelen.

Na de recente onthullingen lijkt het er op dat een terugkeer van Peter De Wolf out of the question is. 'Zeker niet meer in een leidinggevende functie', klinkt het.

In het slechtste geval voor hem wordt de man oneervol ontslagen en verliest hij zijn pensioenrechten. Ondertussen moet hij gedurende minstens vier maanden gedwongen thuisblijven.

'Maar niks moeten uitrichten voor een wedde van 4.000 euro is nog zo slecht niet.'


DS, 07-03-2009 (gn, sdb)

jan voorspoels
8th March 2009, 19:11
Het lijkt wel een avontuur van "the famous five" van Blyton. Wat een spanning en sensatie! Het is wel eigenaardig macht deze man kan uitoefenen, er wordt gesproken over vriendjespolitiek, maar ik denk dat bij zulke praktijken er zeker boter bij de vis moest zijn voor diegenen die De Wolf betrok bij zijn "feilloos" plan.


Hoeveel schandalen rond de politie kennen we nu al! We halen er weeral de koppen in de buitenlandse pers meer! Wat is het volgende?...