PDA

Bekijk de volledige versie : Goede foto is duizend stemmen waard


Barst
6th March 2009, 02:22
Goede foto is duizend stemmen waard


BRUSSEL - Kinderen kunnen de uitslag van verkiezingen correct voorspellen, door enkel naar foto's van de kandidaten te kijken.


Waarom zou je tijd en geld stoppen in de organisatie van verkiezingen, als zelfs een kind vooraf kan voorspellen wie de winnaar wordt - gewoon door naar de foto's van de verkiezingskandidaten te kijken?

Dat dat kan, hebben twee economen van de Zwitserse universiteit van Lausanne bewezen met foto's van kandidaten uit de Franse parlementsverkiezingen in 2002. Eerder hadden andere onderzoekers al bewezen dat een goeie foto duizend stemmen waard is, in een onderzoek met volwassen proefpersonen en foto's van kandidaten voor het Amerikaanse congres.

Maar John Antonakis en Olaf Dangas bewijzen deze week in het vakblad Science dat ook een kind zoiets met gemak klaarspeelt. Bij hun onderzoek legden ze foto's van telkens twee kandidaten (winnaar en verliezer) van voorbije Franse parlementsverkiezingen aan proefpersonen voor. Allereerst aan zevenhonderd Zwitserse universiteitsstudenten, die niks van die verkiezingen afwisten. Hun werd gevraagd de competentie van de kandidaten in te schatten enkel op basis van hun uiterlijk. Het experiment werd gedaan met 57 verschillende kandidatenparen - ruim zestig procent van de studenten wees de winnaar aan.

Vervolgens deden de onderzoekers het experiment over met zevenhonderd kinderen van vijf tot dertien jaar oud, nadat die een computerspelletje hadden gespeeld dat over een reis van Troje naar Ithaca ging. Uit de fotoreeks mochten zij kiezen welke kandidaat ze op hun boot tot kapitein zouden verkiezen. Hun keuze ontliep die van de volwassenen niet. Ze deden zelfs beter: 64 procent had de winnaar goed.

Als een populariteitspoll, puur op basis van het uiterlijk van kandidaten, overeenkomt met de werkelijke uitslag van verkiezingen, moeten kinderen en kiezers wel heel veel met elkaar gemeen hebben, redeneren Antonakis en Dalgas in Science. Kennelijk zoeken ze in een 'leider' precies hetzelfde: een aantrekkelijk gezicht, denken ze.

Geweten is dat kiezers een impulsief oordeel vellen over kandidaten en dat ze doorgaans bij die keuze blijven, ook als later in de campagne informatie komt bovendrijven die ze daar eigenlijk weer vanaf zou moeten brengen. De studie van Antonakis en Dalgas geeft aan dat kiezers die eerste inschatting op een kinderlijke manier maken, afgaand op iemands uiterlijk (hoewel onduidelijk is welke facetten van het uiterlijk de keuze bepalen).

Alexander Todorov, de psycholoog van de universiteit van Princeton die de studie naar de resultaten van de Amerikaanse congresverkiezingen leidde, noemt de resultaten van de jongste studie 'frappant'. De manier waarop mensen karaktereigenschappen uit iemands uiterlijk denken af te leiden, 'is in de loop van een mensenleven verbazend stabiel.' Dat Zwitserse kinderen niet anders over kandidaat-volksvertegenwoordigers oordelen dan Franse kiezers, noteert hij, maakt het onwaarschijnlijk dat deze laatsten zich bij hun keuze door het programma van de kandidaat laten leiden.


DS, 05-03-2009 (hvde)

[SIZE=2]Voor wie stemt u? Zowel Franse kiezers als Zwitserse kinderen verkozen Laurent Hénart (rechts). Hij haalde het van Jean-Jacques Denis (links) bij de parlementsverkiezingen van 2002 in het Franse kiesdistrict Meurthe-et-Moselle.[/SIZE]