PDA

Bekijk de volledige versie : Pensioenparadox: laag pensioen én welvarend


Barst
4th March 2009, 18:32
Pensioenparadox: laag pensioen én welvarend


BRUSSEL - Vlaanderen heeft bij de laagste pensioenen in Europa, maar zijn gepensioneerden horen bij de meest welvarende. Dat is de pensioenparadox. Toch heeft Vlaanderen ook veel arme gepensioneerden.


De studies die het interuniversitair Consortium Vergrijzing in Vlaanderen en Europa (Covive) morgen voorstelt, geven nieuwe cijfers die de sterktes en zwaktes van het pensioenstelsel voor de Vlamingen in kaart brengen.

Vier punten vallen daarbij op:


1. De pensioenen in Vlaanderen horen in absolute en in relatieve cijfers bij de laagste in Europa.

De Europese SILC-cijfers leren dat de Vlaamse gepensioneerden in 2005 zowat het laagste pensioen hadden: 11.906 euro (56 procent van het gemiddelde inkomen in Vlaanderen) waar de meeste landen tussen 14.000 en 18.000 euro geven (65 tot 85 procent van hun gemiddelde inkomen). Het Waalse gemiddelde, 12.896 euro, lag toen hoger dan het Vlaamse, maar die cijfers zijn intussen naar elkaar toegegroeid. Het Waalse percentage is hoger omdat het gemiddelde inkomen er lager ligt.


2. De inkomensarmoede (alleen pensioen) bij ouderen is hoger dan in andere landen

Bij de 25- tot 64-jarigen is de inkomensarmoede in Vlaanderen gemiddeld. Onder de 65-plussers is ze hoog: van bijna 30procent ligt het maandelijkse pensioen lager dan de EU-armoedegrens (60procent van het gemiddelde inkomen). Dat is bijna vijfmaal meer dan in Nederland.

De Waalse 65-plussers hebben ongeveer hetzelfde pensioen, maar het gemiddelde inkomen ligt er lager en dus vallen minder pensioenen onder de armoedegrens.


3. De welvaart en de bestedingen van de ouderen in Vlaanderen zijn bij de hoogste in Europa

Het onderzoek van Bea Cantillon operationaliseert de welvaart via cijfers over het aantal ouderen dat moeilijkheden heeft met betalingen en afbetalingen; het aantal dat een vakantie kan betalen; het aantal dat een auto, tv, gsm, computer heeft en dat in staat is onverwachte uitgaven op te vangen. De Vlamingen scoren bij de hoogste in Europa.

Hetzelfde leert Jozef Pacolet van het HIVA die een ander Europees onderzoek (SHARE) hanteert dat consumptie en financieel vermogen verwerkt. De Belgen consumeren het meest en hebben na de Zwitsers het meeste gespaard.


4. Consistente armoede bij de hoogste in Vlaanderen

Vlaamse gepensioneerden die echter niet hebben kunnen sparen en die een laag pensioen hebben, zijn er het slechtst aan toe. Zij zijn echt arm. Dat meet Bea Cantillon via de indicator 'consistente armoede'. In Vlaanderen is meer dan 11 procent van de gepensioneerden 'consistent arm'. In Wallonië 16 procent.

Bea Cantillon, Stijn Lefebure en Karel Van den Bosch (Centrum voor Sociaal Beleid, UA): 'De materiële levensomstandigheden van ouderen in Vlaanderen.'

Bart Capéau en Jozef Pacolet (Hiva, KU Leuven): 'Vertel me niet hoe rijk je bent, ik zie de kleren die je draagt.'www.covive.be


DS, 04-03-2009 (Guy Tegenbos)