PDA

Bekijk de volledige versie : Jong protest tegen dure trein


Barst
2nd March 2009, 01:17
Jong protest tegen dure trein


BRUSSEL - Dertig jongeren 'weigerden' gisteren een ticket te kopen, uit protest tegen de prijsstijgingen bij de NMBS.


Een dertigtal jongeren reisde gisteren zonder geldig vervoersbewijs vanuit Gent, Antwerpen en Leuven naar Brussel. Het ging niet om een stelletje zwartrijders, maar om een actie die werd onderschreven door de Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM) en Friends of the Earth. De actievoerders hielden deze actie van burgerlijke ongehoorzaamheid omdat de treinbiljetten naar hun mening te fors in prijs gestegen zijn.

Jeroen Robbe, de woordvoerder van de actie, legt uit. 'In 2002 steeg de prijs van de GoPass, die speciaal op jongeren gericht is, naar 39 euro. Sinds 1 februari van dit jaar kost die al 50 euro. Dat is een stijging met twintig procent, terwijl een gemiddelde treinrit 5procent duurder werd.'

De actievoerders nemen het niet dat uitgerekend de jongeren en de senioren het meest door de prijsstijgingen getroffen worden. 'Precies de leeftijdsgroepen die de trein nodig hebben voor hun mobiliteit.'

Aan de kaartjesknippers toonden de jongelui een 'No Pass' en legden ze het waarom van de actie uit. Echt hard maakten ze hun niet-betaling niet. Om een boete te vermijden, betaalden ze uiteindelijk toch.

'Openbaar vervoer mag iets kosten, alleen moet de overheid er alles aan doen om het betaalbaar te houden. Maar de regering steunt de auto-industrie en de vervuilende luchtvaart. Dat is niet geloofwaardig, op een moment dat er zich grote mobiliteits- en milieuproblemen voordoen', besluit Robbe.

De NMBS was op de hoogte gebracht van de actie.


Blog DS, 02-03-2009 (ty)