PDA

Bekijk de volledige versie : Vilvoordse jongen die agenten verwondde weer vrij


Barst
1st March 2009, 14:45
Vilvoordse jongen die agenten verwondde weer vrij


VILVOORDE - De zestienjarige jongeman die vrijdagavond drie agenten van de lokale politiezone Vilvoorde-Machelen verwondde, is zaterdag door de jeugdrechter vrijgelaten wegens plaatsgebrek in de gesloten instellingen. Dat meldt commissaris Frits Coenen, de korpschef van Vilvoorde-Machelen.


De commissaris is daarover verbolgen. Hij heeft het over een toenemende normvervaging bij een kleine groep jongeren en vindt het frustrerend dat de jongeman zegevierend kan rondlopen na zijn snelle vrijlating.

Het incident met de agressieve zestienjarige vond plaats nadat een politiepatrouille een groepje jongeren had gecontroleerd na klachten van overlast rond de plaatselijke kermis. Eén van de vier jongeren weigerde elke medewerking, stelde zich erg uitdagend op en verzette zich hevig.

Er ontstond een schermutseling tussen de vier jongeren en de twee agenten, die hulp kregen van een collega in burger. De drie politiemensen konden de grootste amokmaker oppakken maar daarbij liepen de agenten lichte kneuzingen op aan de handen. Een van hen, een politievrouw, kreeg in het ziekenhuis een gipsverband.


Verhoor

Later op de avond verhoorde die politievrouw samen met een andere collega de opgepakte jongeling. Daar kwam het opnieuw tot een incident, zegt korpschef Coenen. 'Zonder enige aanleiding haalde de jongen plots met zijn twee handen uit naar de vrouwelijke agente. Die kreeg twee zware klappen.'

Haar mannelijke collega schoot ter hulp maar kreeg zelf een zware klap tegen het hoofd. De vrouw is met een hersenschudding en nekklachten opgenomen in het ziekenhuis van Tienen, de mannelijke agent heeft een barst in het kaakbeen.

De agressieve zestienjarige bracht de nacht in de cel door en werd zaterdag overgedragen aan het Brusselse parket. Dat stelde hem ter beschikking van de jeugdrechter, maar door plaatsgebrek in de gesloten instellingen moest die de jongen vrijlaten.


Frustrerend

Commissaris Frits Coenen is daarover verbolgen. 'Het is uitermate frustrerend voor de politie en iedereen die begaan is met een veilige samenleving dat die jongeman zegevierend door Vilvoorde kan lopen na zijn snelle vrijlating. Vrijdagavond had hij de politieagenten al duidelijk gemaakt dat ze hem toch niets konden doen omdat hij minderjarig was.'

De korpschef maakt zich ook zorgen over de boodschap die de jongere en zijn entourage krijgen. 'Ik stel een toenemende normvervaging vast bij een kleine groep jongeren en uitdagend gedrag en geweld tegen overheidsdiensten zijn daar uitingen van.'


Blog DS, 01-03-2009 (kld)

Sepp
1st March 2009, 17:15
Het gaat er de laatste tijd in België maar raar aan toe als het op het gerecht aankomt... Onlangs nog de verschillende gevangenen die vrijgesproken werden door een procedurefout, nu laat men iemand gaan wegens plaatsgebrek :doh: ... Het lijkt alsof het misdrijf er nog maar weinig of niets mee te maken heeft! Het feit dat de jongeman nu zegt dat ze hem toch niets kunnen doen omdat hij minderjaardig is geeft naar mijn mening duidelijk weer dat er een misverstand onder de jongeren hangt, hij gebruikt het precies als rechtvaardiging van zijn gedrag! Ik hoop naar de toekomst toch iets meer consequentie te zien in ons rechtsysteem...