Inloggen

Bekijk de volledige versie : Leuvense vorsers ontdekken gen tegen kanker


Kim Geerts
23rd February 2009, 11:40
Onderzoekers van de Leuvense universiteit en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie toonden bij mensen, muizen en fruitvliegen aan dat hetzelfde gen bij alledrie kanker kan onderdrukken. Dit biedt kansen op een nieuwe behandeling.

Geneesmiddel
Het mechanisme werkt ook omgekeerd. Fruitvliegen, muizen en mensen bij wie dit gen was uitgeschakeld, ontwikkelden kanker. De onderzoekers geloven daardoor dat het mogelijk moet zijn om een geneesmiddel te ontwikkelen dat dit gen weer kan inschakelen om zo kanker te bestrijden.

Dikkedarmkanker
Bij onderzoek op fruitvliegen kwam aan het licht dat de zogenaamde schakelgenen, die ervoor zorgen dat onze cellen zich specialiseren in bepaalde lichaamsdelen, het ontstaan van kanker konden afremmen. Het uitvallen van een van deze genen veroorzaakte bij zowel muizen als vliegen kanker. Ook bij mensen met dikkedarmkanker bleek dit gen vaak niet te werken. (belga/mvl)

Het Laatste Nieuws - 23/02/2009

Zou er nu eindelijk een remedie tegen kanker gevonden zijn? Het is niet de eerste keer dat er zo’n artikel in de krant staat: aspirine kan helpen tegen darmkanker, wandelen beperkt risico op darmkanker,…Om de zoveel weken lees je zo’n bericht in de krant, om dan af en toe te horen dat er iemand die je kent, sterft aan kanker.

stefanie Mermans
24th February 2009, 14:40
Het zou goed zijn als dit echt zou werken, maar ik vrees ervoor. Ik denk dat we toch nog lang kunnen wachten voordat er iemand een geneesmiddel ontdekt tegen kanker.

Sanne Van der borght
24th February 2009, 17:39
Het zou fantastisch zijn als ze kanker zouden kunnen genezen! Er zijn teveel mensen die sterven aan kanker, en dan vaak nog op veel te jonge leeftijd. Ik ken genoeg mensen, even oud ongeveer als ik, die een ouder verloren zijn aan kanker en dat heeft toch een zeer grote invloed op de omringende familie, maar ook op vrienden.
Het zou mooi zijn, maar inderdaad, of het werkelijk zal werken is nog de grote vraag.