PDA

Bekijk de volledige versie : Winnaars & verliezers 21-02-2009


Barst
21st February 2009, 14:18
VERLIEZERS


1. Barack Obama

Het heeft nog lang geduurd. De eerste cartoon waarin Barack Obama met een aap wordt vergeleken, is verschenen. Toegegeven, het was maar in de New York Post, die al excuses heeft aangeboden, maar toch. En we weten dat de vergelijking voor de hand ligt - Obama heeft erg grote oren - maar hem portretteren als een dode chimpansee is niet netjes. Maakt niet uit dat de huiscartoonist van The Guardian acht jaar lang George W. Bush als een overjaarse bonobo heeft getekend.


2. Fientje Moerman

We hadden het niet gedacht, maar de strijdvaardige Fientje Moerman heeft zich laten ringeloren door de macho's van Open VLD. Net op het ogenblik dat haar dochter een congres organiseert over feminisme. Pijnlijk. Maar dat is nog geen reden om de clan-De Gucht te vergelijken met Kabila, zoals ze deze week op haar Facebookpagina deed. Waar heeft Kabila dat aan verdiend? Het lijkt wel of dit beledig-eens-een-kleurling-week is.


3. Shoichi Nakagawa

Zijn Japanners kleurlingen? We weten het niet zeker, maar het is in ieder geval de geschikte week om eens goed om hen te lachen. Wanneer een westers politicus in een dronken bui amok maakt tijdens een congres, een voetbalwedstrijd of de Olympische Spelen, dan wordt hij een ster. En terecht. In Japan moet hij vol schaamte het hoofd buigen en ontslag nemen. Harakiri plegen hoeft nog net niet. Het overkwam deze week de Japanse minister van Financiën, die op een persconferentie na een G7-bijeenkomst van zattigheid bijna van zijn stoel viel. Nakagawa kan zich misschien troosten met de kijkcijfers van Youtube: 600.000 hits voor zijn dronkemansclipje. Michel Daerden heeft de kaap van het miljoen al lang genomen.


4. De voetbalbond

De bonzen van de bond - bobo's in het kort - werden deze week op het matje geroepen omdat ze anti-Waalse gezangen ('Les Wallons c'est du caca') op de tribunes van Genk als 'ludiek' afdeden. Strikt genomen zijn Walen geen kleurlingen, maar toch willen we die beledigingen door de vingers zien. Maar alleen in deze themaweek.


WINNAARS


1. Sergio

Sommige mensen zijn voor het geluk geboren. Sergio heeft een vet exclusiviteitscontract bij VTM, waarvoor hij niets hoeft te doen. Noppes. Dat is goed nieuws voor tv-kijkend Vlaanderen, maar ook voor Sergio, want zo kan hij ongestoord en in alle financiële onafhankelijkheid doen waar hij goed in is: de cafébaas uithangen. Hij wordt eigenaar van café Cambrinus in Lommel, waar hij 'een mengeling van een danscafé en een cocktailbar van wil maken'. Jaja.

Iedereen tevreden dus, maar dat was buiten Peter Van de Veire gerekend. Die bood Sergio prompt het ochtendblok van MNM aan. Goed, het is maar voor één keer, maar we moeten Sergio niet op verkeerde ideeën brengen.


2. Jupiler

Geen idee welke pils Sergio in zijn danscafé annex cocktailbar wil schenken, maar op de zomerfestivals zult u voortaan Jupiler drinken, in plaats van Stella. Daar gaat een bijzonder interessant marketingverhaal achter schuil. Tot voor kort was Jupiler het bier van de sportman (pardon?) en Stella dat van de muziekliefhebber (ach zo!). Nu verandert dat. Jupiler, zo weten ze bij brouwer AB Inbev, staat voor plezier maken met je vrienden (Maten, makkers, Maes? Nee: Jolige, jongens, Jupiler). En plezier maken met je vrienden, dat doe je niet alleen in de sport, ook op festivals. De marketingjongens van AB Inbev zien trouwens dat de praktijk hun theorie staaft: het jonge grut drinkt op de festivalcampings massaal Jupiler. Nou moe. Zou het kunnen dat Jupiler gewoon een lekker biertje is, en Stella niet te zuipen?


3. JJ De Gucht

Toch een knappe jongen, die nieuwe lijsttrekker van Open VLD. En altijd in voor wat ongein met zijn liberale spitsbroeder Matthias De Clercq. Jupilerdrinkers, ongetwijfeld. Opvallend ook hoe JJ de looks van mama (en haar kapsel) combineert met de stem en de dictie van papa. Alleen zegt papa weleens rake dingen, en komt Junior niet verder dan 'Ik ga alles wat ik heb uit de kast halen' en 'Belangrijk is dat ik er honderd procent voor ga'. De inhoud volgt wel, zullen we maar denken, en hij kan ook altijd goede raad vragen aan die schat van een Fientje Moerman. Maar vooreerst gaat JJ carnaval vieren in Aalst. Laat de Jupiler aanrukken.


DS, 21-02-2009 (th)