PDA

Bekijk de volledige versie : Winnaars & verliezers 14-02-2009


Barst
14th February 2009, 13:29
VERLIEZERS


1. Dirk Wauters

'Wat is de plat préféré van Dirk Wauters? Mossel!'Zo luidt een grapje dat al maanden door de gangen van de VRT schalt (als de grote baas niet in de buurt is). Want welk idee er in die gangen ook opdoemt, zodra een, nu ja, politicus als Claude Marinower (Open VLD) of Carl Decaluwé (CD&V) roept dat het een slecht idee, blaast Wauters het af. Eerst de vette vis van Hitler, nu de vette porno van Studio Brussel. 'En zoiets met belastinggeld!' fulmineerde Decaluwé tegen dat Valentijnsplan. Carl Decaluwé was trouwens een van de eerste Vlaamse parlementsleden die deze week voor de microfoon van Think Media bereid waren een slechte mop te vertellen. Toch ook een beetje met ons belastinggeld.


2. Jo Claus

Dat komt ervan als je kritiek hebt op Jean-Marie. Terwijl Anne De Baetzelier langs de grote poort binnenkomt, wordt Jo Claus er bij LDD door de achterdeur uitgeflikkerd. 'En dat terwijl Dedecker hetzelfde heeft meegemaakt bij Open VLD!' foeterde Claus. Hetzelfde? Als ons geheugen ons niet in de steek laat, werd Dedecker door de VLD-top gedefenestreerd. Daar komt een venster in de voorgevel aan te pas, geen achterdeurtje.


3. Arcelor

Nauwelijks had de staalgigant Arcelor aangekondigd achthonderd banen te zullen schrappen in België, of daar liep het bericht binnen dat op de vestiging in Luik dertigduizend ton staal was gestolen. Wij dachten even aan een ludieke vakbondsactie, maar het bleek om een al jaren aan de gang zijnde zwendel te gaan, die een dievenbende ruw tien miljoen euro heeft opgeleverd. Hoeveel arbeiders zou je daarvan in dienst kunnen houden? En vooral: hoeveel bewakers kun je daarmee in dienst nemen?


4. Bloemenwinkels

Het bericht stond donderdag alleen op regio Vlaams-Brabant, maar het was eigenlijk voorpaginanieuws. Dit jaar wordt Valentijn een tegenvaller voor de bloemenwinkels, omdat 14 februari op een zaterdag valt. Wat zou dat, vraagt u zich af, maar floristen weten dat zulks hun omzet halveert: mannen kopen in het weekend alleen bloemen voor hun vrouw, niet voor hun maîtresse. Dat zal een hap schelen in de partijkas van Open VLD.



WINNAARS


1. VDB

Het zijn geweldige tijden voor Frank Vandenbroucke. Vroeger zat de geniale, maar wat wispelturige renner doorgaans maanden, wat zeggen we, jaren aan een stuk zonder ploeg. Dat is tegenwoordig wel even anders. VDB zit sinds vrijdag wel zonder ploeg (Cinelli kreeg geen nieuwe licentie) maar als het van zijn boezemvriend Nico Mattan afhangt, heeft hij er vandaag alweer een nieuwe. Meer zelfs: als het van Mattan afhangt, rijdt VDB dit jaar zelfs een koers, en wel Kuurne-Brussel-Kuurne. 'Frank is momenteel supergoed bezig', wist Mattan te melden. Waarmee dan wel, vroeg iedere zinnige mens zich nauwelijks af. Met een stage aan de Costa Blanca, zo bleek. Go, Franky, go!


2. Geert Wilders

'Your prime minister is a coward.' Het klonk bijna vriendelijk, zoals Geert Wilders dat zei met zijn schattige Hollandse accentje. Maar hij was echt boos op Gordon Brown, omdat hij Engeland niet binnen mocht. 'De vrijemeningsuiting is in het gedrang', sprak de blonde pruik tegen wel honderd microfoons tegelijk. Hup, Geertje, hup.


3. Unilever

Het zou ons niet verbazen mocht Mischaël Modrikamen de advocaat van Unilever België zijn. Je moet het maar doen: eerst zo lomp onderhandelen dat Delhaize al je producten uit de handel neemt, daarna een paginagrote advertentie in alle kranten zetten om iedereen aan te manen in andere warenhuizen te gaan shoppen, en ten slotte deurwaarders naar de Delhaize-winkels sturen om alle reclamebordjes voor je concurrenten te laten verwijderen. Zwan, Unilever, Zwan!


4. Bert Anciaux

Nog één keer om het af te leren. Bert Anciaux trapt op zijn blogje op zoveel tenen tegelijk - deze week weer door op te roepen om van Fortis weer 'die goeie ouwe ASLK' te maken - dat het Vlaams Parlement leegloopt. Vijf parlementsleden van Groen! geven er de brui aan. Een van hen legde uit waarom: 'Als je ziet dat sommigen meer aandacht trekken met hun blog dan met inhoudelijk parlementair werk, is dat best frustrerend.'

Na drie partijen helpt Anciaux nu ook het parlement om zeep. Laat hem nog even doen en hij splitst België. Barst, Bertje, Barst!


DS, 14-02-2009 (th)