PDA

Bekijk de volledige versie : Er zijn nog zekerheden


Barst
6th February 2009, 04:26
Er zijn nog zekerheden


Dit land beleeft verschrikkelijk turbulente tijden. Economisch, financieel, staatkundig, politiek. Daarbovenop komen regelmatig misdaden die aan het ondenkbare grenzen, en geregeld ook nog wat flinke flaters van het gerecht.


Burgers voelen zich hoogst onzeker. Maar ondanks alles zijn er nog zekerheden in dit land.

Dat bleek gisteren uit drie dossiers die aangesneden werden in de federale Kamer.

Het eerste dossier. Minister van Justitie, Stefaan De Clerck, werd ondervraagd over de twee Oekraïense jongens die voor de jeugdrechtbank moeten verschijnen wegens het neersteken van een collega-leerling, maar die met subsidies van de Dienst Vreemdelingenzaken rustig naar Israël konden emigreren.

De minister moest toegeven dat er geen regel is die het parket verplicht zulke zaken te signaleren aan Vreemdelingenzaken. Strikt genomen heeft niemand dus een fout begaan. Er moet dringend een regelgeving komen, zei de minister.

Maar hij tandenknarste. Twaalf jaar eerder, toen hij een eerste keer minister van Justitie was, had hij al de opdracht gegeven daarvoor regels uit te werken. Bij zijn terugkeer zijn ze er nog niet. De eerste zekerheid luidt: veranderingen in Justitie vallen doorgaans stil.

Tweede dossier. De minister van Financiën, Didier Reynders, werd onder vuur genomen omdat hij de regering 2,4 miljard euro meer inkomsten had laten inschrijven in de begroting dan de studiedienst van zijn ministerie voorspeld had en die laatste bleek gelijk te hebben. De minister ontkende alles, en zei dat er hooguit een klein verschil was en dat dit te wijten was aan de economische toestand. Ook dat is een zekerheid: Reynders zit al tien jaar op die post, zijn administratie werkt niet goed, de begrotingen waarvan hij zegt dat ze in evenwicht zijn, kloppen achteraf niet, maar hij blijft toch rustig zitten.

Derde dossier. Premier Herman Van Rompuy werd ondervraagd over de bedreigingen die wegen op de automobielsector. Hij antwoordde dat de regering krachtdadig zou optreden; dat hij contact zou nemen met de internationale hoofdkwartieren van die bedrijven, met de Europese Unie en met de Duitse kanselier. Al zijn voorgangers zegden ooit ongeveer hetzelfde op die plaats over dat onderwerp.

Maar desondanks verdween alleen al in het laatste decennium zowat de helft van de banen in de automobielassemblage in Vlaanderen en Brussel.

Er zijn dus nog zekerheden in het land.

Ministers van Justitie komen en gaan, maar de justitie verandert niet.

In Financiën komen en gaan de interne crisissen en tekortkomingen, maar de minister van Financiën blijft aan.

Regeringen, regeringsleiders en hun economische plannen en remedies komen en gaan, maar de klassieke industriële banen blijven wegsmelten.


DS, 06-02-2009 (Guy Tegenbos)