PDA

Bekijk de volledige versie : Eredoctor KUL vraagt boycot Israël


Barst
3rd February 2009, 20:08
Eredoctor KUL vraagt boycot Israël


BRUSSEL - Een boycot van Israël is nodig om het land te dwingen de bezetting te beëindigen, zegt Sari Nusseibeh.


Sari Nusseibeh, de rector van de Al-Quds universiteit in Jeruzalem, daagde gisteren niet op om zijn eredoctoraat in ontvangst te nemen aan de KULeuven. Hij wilde niet gevierd worden op een moment dat de bevolking van Gaza nog kampt met de gevolgen van de jongste oorlog tussen Israël en Hamas.

In een videoboodschap riep Nusseibeh op om een halfjaar elke samenwerking met Israëlische instellingen of individuen te boycotten. Dat zou Israël moeten dwingen een tijdschema vast te leggen voor de beëindiging van de bezetting van de Palestijnse gebieden.

'Ideaal zou zijn dat internationale regeringen zouden deelnemen aan die boycot, met inbegrip van handel en diplomatieke betrekkingen', aldus Nusseibeh. 'De Europese vredesinspanningen zouden veel effectiever zijn als men de preferentiële handelsstatus voor Israël afhankelijk zou maken van de beëindiging van de bezetting, in plaats van Palestijnen financieel te steunen. Ook bedrijven moeten zich engageren in die boycot.'

Nusseibeh, die in 2003 samen met de Israëlische politicus Ami Ayalon een blauwdruk voor een tweestatenoplossing uitwerkte, keurt de Palestijnse raketten op Israël af. Maar de reactie van Israël noemde hij 'de ergst denkbare vorm van staatsterrorisme in een beschaafde wereld'. (bar)


DS, 03-02-2009 (bar)