PDA

Bekijk de volledige versie : Vlaamse hoogleraar in Nederland stapt uit katholieke kerk


Barst
2nd February 2009, 15:02
Vlaamse hoogleraar in Nederland stapt uit katholieke kerk


BRUSSEL - Jean-Pierre Wils, hoogleraar theologische ethiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen, is uit de katholieke kerk gestapt. De aanleiding is de recente opheffing door paus Benedictus XVI van de excommunicatie van vier bisschoppen van de Priesterbroederschap Sint PiusX. Een van hen, Richard Williamson, ontkende recentelijk het bestaan van de gaskamers.


Volgens Wils, die in 1957 in Geel geboren werd en filosofie en theologie studeerde in Leuven en Tübingen, is de broederschap 'diep reactionair en antisemitisch' en koestert ze 'sympathie voor dictators en rechtse extremisten' en vertoont ze 'een fundamentalistische signatuur'.

'Ik wil en kan geen lid meer zijn van een instituut dat steeds meer totalitaire trekken vertoont en een contraire houding aanneemt ten opzichte van wat mij lief en dierbaar is: de vrijheid van het denken, de moraal van de naastenliefde, de liberale moderniteit', schreef Wils op 29 januari in een brief aan zijn collega's. 'Het Vaticaan wist wat het deed wanneer het de antisemitische Richard Williamson omarmde. Met woede, verontwaardiging en verdriet heb ik dit ongeluk zien gebeuren.' De hoogleraar kan niet begrijpen dat de paus de excommunicatie ophief omwille van het verlangen naar eenheid in de katholieke kerk.

'Waarom zou je één willen zijn met een club die er een foute ideologie op nahoudt', zei Wils aan katholieknederland.nl. 'Zo beweren ze dat het Tweede Vaticaans Concilie gemanipuleerd is door joden en vrijmetselaars. Dat soort fascistoïde taal.'

Voor Wils, die in Duitsland woont, is het des te onbegrijpelijker dat een Duitse paus dit gedaan heeft. 'Hij zou toch zeker moeten weten welke schuld het Duitse volk op zich geladen heeft.'

Wils stelt dat afgerekend moet worden met 'de mythe dat Ratzinger een groot intellectueel zou zijn'.

www.katholieknederland.nl


DS, 02-02-2009

Barst
3rd February 2009, 17:04
Merkel bekritiseert Paus over Holocaustontkenning

Angela Merkel vindt het niet kunnen dat de Katholieke Kerk zich hult in stilzwijgen na de negationistische uitspraken van bisschop Williamson.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel verwijt de katholieke kerk dat zij onvoldoende afstand heeft genomen van de holocaustontkenning van de ultraconservatieve bisschop Richard Williamson.De christendemocratische bewindsvrouw roept de Duitse paus op om zich vrank uit te spreken over de kwestie.

"Indien een beslissing van het Vaticaan de indruk doet rijzen dat de Holocaust ontkend mag worden, kan dat zo niet blijven", zegt Merkel. "Het gaat erom dat de paus en het Vaticaan zeer duidelijk moeten zeggen dat er geen loochening (van de Holocaust) mag zijn".


Blog DM, 03/02/09

Barst
3rd February 2009, 20:13
Wereldvreemde paus


Een paus die doorgaat als een verstandig mens, maar die het presteert om onder meer homofiele mensen een groter gevaar te noemen dan de opwarming van de aarde, gaat nu de spanning nog wat opdrijven door de volgelingen van de ultraconservatieve bisschop Lefèbre te rehabiliteren. Een daad van 'vaderlijke barmhartigheid' noemde zijn woordvoerder het (DS 2 februari).

Het zou volgens de Lefèbristen neerkomen op een restauratie van de 'aloude traditie' die ook Ratzinger na aan het hart ligt. Een Vlaamse hoogleraar theologische ethiek aan de Radboud Universiteit stapt gedegouteerd uit de kerk, Hans Küng is er niet gerust op: hij hoopt op een spoedige 'change' à la Obama. Intussen haken niet alleen priesters, maar ook hedendaags-gelovige katholieken af. Voor de meeste jongeren is de kerk intussen een non-event. De zogenaamde 'nieuwe bewegingen' zijn ongevaarlijk braaf.

Een officiële kerk die in de rij van bepaalde islamitische fundamentalisten steeds meer aftandse en totalitaire trekken vertoont, terwijl de plaatselijke bisschoppen gehoorzaam (?) zwijgen en hun medewerkers, waaronder ikzelf, gegeneerd verder werken: dat moet slecht aflopen. We weten intussen wie er over blijven 'quand les dégoutés s'en vont…'

Het valt nog even af te wachten hoe die 'verzoening' zal aflopen, maar erg veel goeds belooft het niet. Als de paus, én onze tergend-zwijgende bisschoppen (in deze materies), zo doorgaan, dan houdt deze priester het ook voor bekeken. Wat niets te maken heeft met zijn geloof in het evangelie.

Wie opent intussen de bejaarde Benedictus de ogen opdat hij beter zou 'zien' en andere wegen gaat? Bidden en verder zwijgen zal niet veel helpen vrees ik. Deze reactie wellicht evenmin.


Lezersbrief DS, 03-02-2009

Barst
5th February 2009, 02:59
Paus roept Williamson tot de orde


De paus blijkt gevoelig voor alle kritiek. Bisschop Williamson moet zijn Holocaust-ontkenning intrekken. Maar openlijke zelfkritiek durft Benedictus niet aan.


De omstreden bisschop Williamson moet publiekelijk en ondubbelzinnig zijn opmerking over de Holocaust intrekken. Pas dan mag hij weer als katholiek bisschop optreden. Deze voorwaarde stelde het Vaticaan aan de priesterbroederschap Pius X, waar Williamson toe behoort. Het staatssecretariaat, dat fungeert als ministerie van buitenlandse zaken, liet dat gistermiddag weten.

De term ondubbelzinnig slaat ongetwijfeld op de halfslachtige en vage manier waarop generaal-overste van de priesterbroederschap, Fellay, deze week probeerde de beschuldiging van antisemitisme te ontzenuwen. Er was „iets afschuwelijks gebeurd onder Hitler” en daar was de broederschap tegen. Dat is dus niet genoeg.

De vraag is, of deze stap van het Vaticaan voldoende is om de katholieke gelovigen die vervreemd zijn van de kerk weer te binden en het gezag van de paus te herstellen.

De Amerikaanse president Obama gaf deze week grif en moeiteloos toe dat hij de boel verknald had, toen bleek dat beoogd minster van gezondheidszorg Tom Daschle niet helemaal zuiver op de graat was. Waarom durft paus Benedictus zo’n vorm van openlijke zelfkritiek niet aan?

In alle consternatie valt vooral op dat de paus zelf zich nauwelijks geuit heeft in deze voor Joden en voor het Vaticaan zeer pijnlijke affaire, behalve een korte indirecte verwijzing, een week geleden, waarbij hij holocaustontkenning in het algemeen afwees. Tijdens de algemene audiëntie van gisteren, waarbij de paus de menigte toespreekt vanaf een raam bij het Sint Pietersplein, kwam de kwestie in het geheel niet aan de orde.

Kan paus Benedictus het vertrouwen van de katholieke gelovigen behouden door zelf zwijgend buiten het zicht te blijven en zijn kardinalen te laten onderhandelen en fouten toe te laten geven?

De moderne gelovige verlangt van de geestelijk leider geen onfeilbaarheid, ook niet in de dagelijkse betekenis, maar wil dat die het goede voorbeeld geeft. Bijvoorbeeld door te erkennen dat er een inschattingsfout is gemaakt, of dat er nagelaten is antecedenten van medewerkers te controleren. Dat geldt voor burgers net zo goed, gezien de reacties op het gesteggel rond besluitvorming van de Nederlandse deelname aan de Irak-oorlog. Toegeven dat er een fout gemaakt is, draagt eerder bij aan het vertrouwen van mondige volgelingen dan dat het dit ondergraaft.

Jean-Pierre Wils, de katholieke hoogleraar die deze week om deze affaire uit de kerk trad, noemt de eis van het Vaticaan ’volkomen ontoereikend’ en ’pietluttig’. „Deze stellingname is wel het allerallerminste wat het Vaticaan kon doen.”


Trouw, 05-02-2009