PDA

Bekijk de volledige versie : Japanse walvisjagers gebruiken militaire wapens


Stefan
2nd February 2009, 14:25
De Japanse walvisvaarders die in de buurt van Antarctica actief zijn, gebruiken militaire wapens tegen de vloten van activisten. Volgens de 'Sea Shepherd Conservation Society' werden hun boten beschoten door waterkanonnen en bekogeld met granaten. Twee bemanningsleden raakten daarbij gewond. Japan ontkent de beschuldigingen.

Baseball
"Als onze bemanning hen kan raken, zouden ze beter bij een baseballclub gaan spelen", zegt Shigeki Takaya, lid van het Japanse ministerie van Visserij. Ze geven wel toe dat ze water naar de boten van Sea Shepherd hebben gespoten, nadat activisten stinkende flessen naar de schepen van de Japanse walvisjagers hadden geworpen.

Walvisvangst
Hoewel het sinds 1986 verboden is om op walvissen te jagen, blijft Japan walvissen vangen om wetenschappelijke redenen. Jaarlijks vangen de Japanners ongeveer 900 walvissen. Ze krijgen felle kritiek van landen als Australië, Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië. Het is de voorbije jaren wel vaker tot conflicten gekomen tussen walvisjagers en activisten van Sea Shepherd. (gb)

02/02/09 12u07

www.hln.be