PDA

Bekijk de volledige versie : Irak toont stabiliteit met verkiezingen


Barst
2nd February 2009, 02:52
Irak toont stabiliteit met verkiezingen


Rustige verkiezingen hebben zaterdag bewezen dat Irak aan stabiliteit heeft gewonnen. De bevolking koos vóór een sterk centraal gezag, en tégen religieuze politiek.


De partij van premier Maliki lijkt af te stevenen op een verrassende overwinning in het sjiitische zuiden van Irak. Hoewel de officiële uitslagen van de provinciale verkiezingen van zaterdag nog een paar dagen op zich laten wachten, erkenden ook Maliki’s rivalen dat de naar consensus strevende partij van de premier het uitstekend heeft gedaan.

De opkomst, 51 procent, was lager dan verwacht. Vermoedelijk lieten vooral sjiitische kiezers het afweten. Maar degenen die wel stemden, kozen massaal voor de ’Rechtsstaat-coalitie’ van Maliki.

Een anonieme regeringsfunctionaris zei tegen persbureau Reuters dat deze partij in de meeste zuidelijke provincies de overwinning heeft gegrepen. Ook in Sadr-Stad, een arme sjiitische wijk van Bagdad, zou Maliki goed gescoord hebben. Dat werd zelfs toegegeven door een medewerker van de jonge populistische geestelijke Moktada al-Sadr, die tot voor kort de dienst uitmaakte in de wijk.

In de olie-rijke zuidelijke provincie Basra zou de partij van Maliki volgens een lokale bron bij de kiescommissie meer dan 50 procent van de stemmen hebben gekregen. Dat werd bevestigd door de plaatselijke leider van de Opperste Islamitisch- Iraakse Raad (SIIC).

De religieuze SIIC had tot nu toe de macht in het zuiden, en probeerde stemmen te trekken door een autonome sjiitische regio in het vooruitzicht te stellen. Die regio zou, analoog aan de Koerdische regio in het noorden, verregaande zeggenschap krijgen in het eigen gebied ten koste van de centrale regering in Bagdad.

Als de berichten over de uitslag kloppen, zitten de sjiieten kennelijk niet te wachten op meer autonomie en religie, maar op betere voorzieningen en meer veiligheid. Maliki, die religieuze thema’s links liet liggen in zijn campagne, benadrukte vooral dat Irak onder zijn strakke leiding vanuit Bagdad tot rust is gekomen.

De verkiezingen zelf waren daar ook weer een voorbeeld van– alleen in het soennitische Tikrit ontploften enkele bommen, waarbij niemand gewond raakte. Juist gisteren bleek uit cijfers van de Iraakse regering dat in januari een laagterecord aan doden onder burgers (138) is gevallen.

Ook soennieten beloonden stabiliteit. Na hun boycot van de vorige regioverkiezingen in 2005, was de opkomst in soennitisch gebied nu redelijk (40 procent) tot goed (60 procent). Volgens de eerste berichten zouden de soennieten de religieuze Iraakse Islamitische Partij links hebben laten liggen, ten faveure van tribale groepen. Stammilities hebben de afgelopen twee jaar samen met de nationale regering van Maliki de rust hersteld.


© Trouw, 02-02-2009